DN: Ruotsissa pelätään kaasuautoja – "Voi olla kuolemanloukku"

Ruotsalainen uutislehti Dagens Nyheter väittää, että kaasuauto voi olla hengenvaarallinen. DN otsikoi uutisensa "Vanhat kaasuautot voivat olla kuolemanloukkuja".

DN perustaa väitteensä sille, että halkeillut tai ruosteen takia haurastunut kaasutankki voi vuotaa kaasua ja aiheuttaa näin räjähdyksen. Katsastuksessa ei ehditä kaasutankkien kuntoa kontrolloida.

Ja yksi räjähdys Ruotsissa on tapahtunutkin. Taksinkuljettaja Mikael Brinkbyn auto räjähti toukokuussa Linköpingin kaupungissa, kun hän oli tankkaamassa. Onnekseen mies oli 5-6 metrin päässä autosta, kun pamahti.

Yli puolet Ruotsin 45 500 kaasuautosta on yli viisivuotiaita. Autokorjaamoilta raportoidaan säännöllisesti kaasuautoista, joiden huonokuntoinen tankki on havaittu sattumalta.

– Itse asiassa kaasutankkeja pitäisi tarkistaa vuoden välein, mutta käytännössä niitä ei tarkisteta lainkaan, Bo Ericsson Ruotsin autokorjaamoiden liitosta linjaa.

Volkswagen kutsui syksyllä 19 000 kaasuautoa tarkastettaviksi Ruotsissa. Taksinkuljettaja Brinkbyn ajama Touran oli tällä listalla, mutta sitä ei koskaan viety tutkittavaksi, ja seurauksena oli räjähdys.

Brinkby ajaa yhä kaasuautolla, mutta uusilla rutiineilla: tankilla ei käydä esimerkiksi asiakas kyydissä. Haaveet henkilökohtaiseen käyttöön ostetusta kaasuautosta hän hautasi onnettomuutensa jälkeen.

Ruotsissa aiotaan avata keskustelu kaasuautojen turvallisuusmäärittelyistä uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat