Mainos

DN: Ruotsalaisten lääkärintodistuksia käsittelevät Romaniassa ihmiset, joilla ei ole tarpeellista turvallisuusluokitusta

Ruotsissa kohistaan mahdollisesta uudesta tietoturvaongelmasta. Dagens Nyheter kertoo, että Romaniassa ruotsalaisten arkaluonteisia terveystietoja käsittelevät ihmiset, joilla ei ole tarpeellista turvallisuusluokitusta.

Dagens Nyheter perustaa tietonsa moniin toisistaan riippumattomiin lähteisiin.

Terveystiedoissa kerrotaan sekä fyysisistä että psyykkisistä sairauksista. Niissä on tietoja muun muassa tautidiagnooseista sekä alkoholin ja huumeiden väärinkäytöstä. Lääkärit ovat lähettäneet terveystietoja ajoneuvohallinnolle ajokortin hakemisprosessin yhteydessä.

Tavallisten näkö- ja terveystodistusten lisäksi joidenkin kohdalla on lähetetty tietoja psyykkisestä sairaudesta, pakkohoidosta ja huumetestien tuloksista.

Maanantaina Ruotsin yleisradioyhtiö SVT puolestaan kertoi, että hallituksen kanslia on lähettänyt useille viranomaisille sähköpostia, joissa kysellään, ovatko ne ulkoistaneet it-ylläpitonsa. Tällaisen kyselyn sai 25. heinäkuuta esimerkiksi kouluvirasto, jolta pyydettiin nopeaa vastausta.

SVT kertoi myös, että jo vuonna 2012 arkaluonteisia henkilötietoja vuoti verkkoon, koska ruotsalaisviranomaiset olivat ulkoistaneet tietokantoja ilman, että riittävät turvallisuusvaatimukset täyttyivät.

Edellisestä tietoturvaskandaalista vain vähän aikaa

Ruotsin hallitus ei ole vielä selvinnyt täysin kuivin jaloin edellisestäkään tietovuotokohusta, kun uusia tietoja mahdollisista tietoturvapuutteista tuli ilmi. Puolitoista viikkoa sitten paljastui Ruotsin ajoneuvohallinnon tietovuotoskandaali.

Tuon kohun taustalla oli myös tietotekniikkapalvelujen ulkoistus, jolloin hallinnon rekistereihin pääsi ulkomaisia työntekijöitä, joiden taustoja ei ollut tarkastettu turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

Pääministeri, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven rukkasi punavihreän hallituksensa kokoonpanoa, ja opposition epäluottamuksen kohteena olleet sisäministeri Anders Ygeman ja infrastruktuuriministeri Anna Johansson jättivät hallituksen.

Oppositio on ilmoittanut pitävänsä yhä epäluottamuksesta kiinni puolustusministeri Peter Hultqvistia kohtaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.