Demokraatit ja republikaanit riitelevät todistajista Trumpin virkarikosjutussa – suomalaistutkija: "Kukaan ei todellisuudessa tiedä, miten tässä tulee käymään"

2:40

Yhdysvaltain kongressi palaa joulutauolta ensi viikon alussa, mutta presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin alkamisesta senaatissa ei ole varmuutta. Vaikka kongressin edustajainhuone äänesti syytteiden nostamisesta joulun alla, ei puhemies Nancy Pelosi ole vielä toimittanut syytteitä senaattiin, missä virkarikosoikeudenkäynti pitäisi järjestää.

Pelosi sanoo haluavansa ensin varmistaa, että oikeudenkäynnistä tulee tasapuolinen. Republikaanienemmistöistä senaattia johtava Mitch McConnell on puolestaan vastannut, ettei hän pyrikään puolueettomuuteen, koska koko prosessi on poliittinen.

Professori Benita Heiskasen Turun yliopiston John Morton -keskuksesta sanoo, että tilanteen kehittymisestä liikkuu toinen toistaan villimpiä spekulaatioita.

– Kukaan ei todellisuudessa tiedä, miten tässä tulee käymään, Heiskanen sanoo.

Kiistassa on kyse todistajien kuulemisesta. Demokraatit haluaisivat muun muassa Valkoisen talon kansliapäällikön Mick Mulvaneyn sekä ex-turvallisuusneuvonantajan John Boltonin kertomaan valaehtoisesti siitä, kiristikö Trump Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä Yhdysvaltain sotilasavulla saadakseen itselleen poliittista etua.

Trump: Oikeudenkäynti sopii minulle

Toinen virkasyyte Trumpia vastaan koskee kongressin tutkimusten estämistä. Valkoinen talo on kieltäytynyt toimittamasta edustajainhuoneelle sen pyytämiä asiakirjoja.

Tilannetta mutkistavat demokraattien kannalta presidentinvaalit. Puolueiden esivaalit alkavat jo helmikuussa Iowassa ja New Hampshiressa. Demokraattien mahdollisista presidenttiehdokkaista viisi – kuten Bernie Sanders ja Elisabeth Warren – ovat senaattoreja, jotka joutuisivat osallistumaan virkarikosoikeudenkäyntiin eivätkä ehtisi kampanjoida.

Päähenkilö Trump on haukkunut useasti niin demokraatit kuin virkarikosprosessin, muttei ole omien sanojensa mukaan huolissaan "noitavainosta".

– Minulle oikeudenkäynnin järjestäminen sopii ihan hyvin, koska emme ole tehneet mitään väärää, Trump sanoi uudenvuodenjuhlissa.

Jos presidentin ja republikaanien tavoite oikeudenkäynnistä lyhyen kaavan mukaan ilman todistajia toteutuu, senaatti äänestää lähes varmuudella Trumpin jatkamaan virassaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja