Mainos

Demariehdotus: Valtio myytävä Sonera-omistukset

SDP:n kansanedustaja Klaus Hellberg on jättänyt eduskunnalle aloitteen, jossa valtion toivotaan luopuvan kokonaan Sonera-omistuksestaan. Hän on saanut tukea hankkeelleen joukolta muita demarikansanedustajia.

Sonera

Hellberg katsoo, että valtion pitäisi myydä Sonera mahdollisimman hyvällä hinnalla ja myyntitulot valtion velan lyhennykseen. Se pienentäisi korkomenoja 10-13 miljardia markkaa vuodessa. Tämä antaisi puolestaan pelivaraa valtiontalouden hoidossa, jolloin rahaa voitaisiin käyttää esimerkiksi koulutukseen.

Valtio omistaa Sonerasta 58 prosenttia, mikä tekee nykyisellä osakkeen hinnalla lähes 190 miljardia markkaa. Eduskunta antoi viime syksynä maan hallitukselle valtuudet vähentää osuus 34 prosenttiin. Jo tuolloin oli selvää, että on vain ajan kysymys, kun jatkovaltuuksia haetaan. Liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen on suhtautunut myönteisesti valtion omistuksen pienentämiseen. Hän on kuitenkin muistuttanut, että nykyisetkin valtuudet antavat tarvittaessa mahdollisuudet osuuden tuntuvaan pienentämiseen.

Soneran toimitusjohtaja Aulis Salin toisti yhtiön viime vuoden tuloksen julkistamisen yhteydessä olevan luontevaa, että valtion omistus painuu nollaan jollakin aikataululla. Tänään voimaan tulleen uuden perustuslain mukaan toimipidealoite menee valiokunnan käsiteltäväksi. Aloite vastaa vanhaa toivomusaloitetta. Ne johtivat harvoin uudistuksiin. Hellberg muistuttaa aloitteessaan, että valtaosa Soneran arvosta perustuu markkinoiden odotuksiin ja siihen liittyy aina epävarmuustekijöitä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.