Danny ystävästään Jyrki Hämäläisestä: Hän oli Suomen Walt Disney

Kun Suosikki-lehden entinen päätoimittaja Jyrki Hämäläinen nukkui pois maaliskuussa 2008, suomalainen populaarikulttuuri menetti yhden tärkeimmistä vaikuttajistaan. Hämäläistä jäi kaipaamaan iso joukko viihdemaailman tähtiä, yhtenä niistä Danny eli Ilkka Lipsanen.

− En sano, että Jyrki oli paras ystäväni, koska en voi omia häntä. Mutta sanotaan näin, että hän oli yksi parhaista ystävistäni ja ehdottomasti paras työkaverini, Danny sanoo.

Samaa kertovat Dannyn kotisivut. Niihin on liitetty Hämäläisen elämästä kertova osa, jossa Danny itse sekä lukuisat muut Hämäläisen läheiset muistelevat edesmennyttä ystäväänsä.

"Sinä Jyrki olit joskus surullisen yksinäiseksi itsensä tunteva loistelias seuramies, joka rakasti kaikkia ihmisiä ja elämän ilmiöitä uskoen, ettei kukaan rakasta sinua. Olit todella väärässä. Sinua jäi ikävä.", Danny kirjoittaa sivuillaan.

Loistava lehtimies

Danny ja Hämäläinen tutustuivat toisiinsa työn merkeissä vuonna 1965. Danny nimittäin esiintyi Hämäläisen ja Markku Veijalaisen luotsaamassa Ohimennen-ohjelmassa. Ystävykset ehtivät pitää yhtä yli 40 vuoden ajan.

− Määrittelisin Jyrkin Suomen Walt Disneyksi, sillä sen vertauksen hän itsekin hyväksyisi. Vaikka hän teki luovaa työtä nuorten lehdessä, hän ei ollut lapsellinen. Aivan kuten Walt Disney.

Lisäksi Hämäläinen oli Dannyn mukaan taitava oleellisuuksien oivaltaja. Sillä hän tarkoittaa muun muassa sitä, että Hämäläinen tajusi houkutella myös aikuisen väen lukemaan päätoimittamaansa nuortenlehteä.

− Jyrki teki aina elokuun lehtiin ison artikkelin jostakin aikuisten idolista. Elokuussa nimittäin ilmestyi Turbo-suosikki, jolla toivotettiin koululaiset takaisin kaupunkiin. Ja siihen turbolehteen tarttuivat aikuisetkin.

Maailmalla trendien perässä

Danny ja Hämäläinen tekivät tiivistä yhteistyötä etenkin Dannyn uran alkuvaiheessa. Parivaljakko kierteli ympäri maailmaa nuuskimassa musiikin uusia tuulia ja trendejä.

− Kävimme Jyrkin kanssa imuroimassa viihdemaailman asioita, ja suunnittelimme yhdessä Show-esityksiä. Danny-Shown tehtävä oli tuoda musiikin ja muodin kansainväliset virtaukset Suomeen, Danny kertoo.

Hämäläinen olikin mukana suunnittelemassa ainakin viittätoista ensimmäistä Danny-Showta.

− Nautin Jyrkin kanssa työskentelystä varsinkin siksi, koska hän oli niin tiukasti kiinni ajan ilmiöissä. Toista hänen kaltaistaan ei Suomen viihdemaailmassa ole, Danny sanoo.

Nettisivuillaan hän kiittää Hämäläistä näin:

"Kiitän sinua Jyrki, että annoit minulle uskoa tämän työn mielekkyyteen ja kannustit eteenpäin tässä vaikeassa ja haasteellisessa työssä."

Nykyään Danny-Showt syntyvät yksin Dannyn kynästä. Itse asiassa niitä on ehtinyt syntyä jo 50. Mutta joskus toki tekisi mieli kysyä neuvoa vanhalta ystävältä, jota ei enää ole. Toisaalta, jos Shown kirjoittaminen ei jostain syystä meinaisi millään sujua, Danny uskoo, että hän voisi pyytää apua Veijalaiselta.

− En sanonut niin siksi, että Mape kohtelisi minua hyvin Studio55-ohjelman haastattelussa, vaan siksi että mielestäni Mape on aivan loistava ammattilainen, joka sitä paitsi tuntee Jyrkin ajattelutavat, Danny selittää.

Studio55/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat