Mainos

D.W.Griffith -sarja Elokuva-arkistoon

Suomen Elokuva-arkistossa esitetään kevään aikana sarja D.W.Griffithin elokuvia. Hankkeen takana ovat New Yorkin Modernin taiteen museo ja Yhdysvaltain suurlähetystö.

Amerikkalaista D.W Griffithiä (1875-1948) on kutsuttu elokuvan isäksi. Hän teki Mary Pickfordista ja Lillian Gishistä tähtiä, ja oli mm. Mack Sennettin ja John Fordin esikuva. Griffith ohjasi kaikkiaan 450 lyhytelokuvaa ja 30 pitkää elokuvaa, joista lähes kaikki ovat säilyneet.

Griffithin varsinainen suurtyö oli vuonna 1915 valmistunut kolmituntinen eepos Kansakunnan synty. Sitä pidetään yhtenä elokuvahistorian kulmakivenä, vaikka siinä tulkittiinkin Yhdysvaltain sisällissodan tapahtumat varsin rasistisin painotuksin.

- Amerikan musta väestö ja edistykselliset valkoiset olivat raivoissaan Kansakunnan synnystä ja yrittivät estää sen esittämisen, kertoo New Yorkin Modernin taiteen museon kuraattori Steven Higgins.

- Elokuvana se on kuitenkin aivan liian voimakas ja vangitseva, jotta sen voisi jättää huomiotta. Kansakunnan syntyä ei voida pyyhkäistä pois elokuvan historiasta. Kun sitä nykyisin esitetään, siihen täytyy kuitenkin aina lisätä selitys ja sitoa se historialliseen yhteyteensä.

1930-luvulla aika ajoi Griffithin ohi. Hänestä tuli Hollywoodin silmissä auttamattoman vanhanaikainen, eikä on 15 viimeisen elinvuotensa aikana onnistunut saamaan elokuvateollisuudesta töitä.

- Griffith sai Oscarin 1930-luvun puolivälissä osoituksena siitä, miten hieno ohjaaja hän oli, mutta sen jälkeen kukaan ei kuitenkaan antanut hänelle töitä. Ja kun mukaan tulivat vielä ongelmat yksityiselämässä, häntä alettiin pitää epäluotettavana elokuvantekijänä. Griffith ikään kuin unohdettiin, mikä on tavallaan aika surullista, Higgins kertoo.

- On kuitenkin tärkeä muistaa, että Griffithin säilyneet elokuvat ovat kaikki valmistuneet hänen ollessaan uransa huipulla. Ei siis löydy elokuvia, jotka osoittaisivat hänen otteensa heikkenemisen. Hän teki vahvoja elokuvia loppuun asti, mikä on uskoakseni jonkinlainen siunaus taiteilijalle.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 20.03.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.