D-vitamiinipuutoksella yllättävä riskiryhmä: "Saantisuosituksia muutettava"

D-vitamiinipuutoksista kärsii jopa 36 prosenttia työikäisistä naisista. Asiantuntijoiden mukaan saantisuosituksia olisi muutettava – he itse nappailevat jopa 50 mikrogramman annoksia päivässä.

Suuri osa tavallisista työikäisistä suomalaisista kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta.

– Perusterve keski-ikäinen luulee, että hän ei tarvitse D-vitamiinilisää. Se voi kuitenkin olla harhaluulo, sillä D-vitamiinin vajausta ei välttämättä tunnista mistään, Orionin lääketieteellinen johtaja, erikoislääkäri Paula Rytilä toteaa.

Lääketieteen ammattilaiset ovat huolissaan suomalaisten D-vitamiinin saannista, sillä hiljattain julkaistun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan peräti kolmannes suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta. Yllättävää on se, että alhaisia arvoja mitattiin tavallisilta työikäisiltä suomalaisilta – ja erityisesti naisilta, joista peräti 36 prosentilla todettiin D-vitamiinin puutos.

Miksi tavallisista työikäisistä naisista on yllättäen tullut D-vitamiinipuutoksen suurin riskiryhmä?

– Vanhusten osteoporoosista ja D-vitamiinin tarpeesta on puhuttu pitkään. Samalla työikäiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle D-vitamiinisuositusten osalta. Toivoisin, että siihen tulisi muutos ja D-vitamiinilisää alettaisiin käyttää myös tässä ikäryhmässä, HYKS:n erikoislääkäri Outi Mäkitie toteaa.

D-vitamiinia auringosta vain kesäkuusta lähtien

Asiantuntijoiden mukaan suomalaisten D-vitamiinitasot romahtavat merkittävästi erityisesti pimeänä vuodenaikana, mikä heijastuu kansanterveyteen.

– Me kaikki suomalaiset kärsimme talvella D-vitamiinin puutoksesta, ellemme ota sitä purkista. Melkein mikä tahansa sairaus liittyy D-vitamiinin puutteeseen, emeritusprofessori Ilari Paakkari Helsingin yliopistosta toteaa. Hän kertoo itse nauttivansa päivittäin 50 mikrogramman annoksen D-vitamiinia.

Suomessa D-vitamiinia saadaan auringosta vasta kesäkuusta eteenpäin.

– Luoja ei ole luonut meitä tänne Pohjolaan, nauraa Paakkari ja jatkaa: Ravinnosta ei saada D-vitamiinia riittävästi. On esimerkiksi paljon ihmisiä jotka eivät käytä maitotuotteita ja esimerkiksi vegaanin on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia.

Paakkarin mukaan suomalaisia saantisuosituksia olisikin nostettava huomattavasti, sillä D-vitamiini imeytyy ja vaikuttaa kaikkiin eri tavalla: Siihen vaikuttavat muun muassa ihonväri, ikä, terveydentila, painoindeksi, auringonvalon saanti, ravitsemus, pukeutuminen ja se, oleskeleeko henkilö suurimmaksi osaksi sisätiloissa vai ulkoileeko hän paljon.

(MTV3)

*Jutusta korjattu milligrammat mikrogrammoiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja