Mainos

D-vitamiinipuutoksella yllättävä riskiryhmä: "Saantisuosituksia muutettava"

D-vitamiinipuutoksista kärsii jopa 36 prosenttia työikäisistä naisista. Asiantuntijoiden mukaan saantisuosituksia olisi muutettava – he itse nappailevat jopa 50 mikrogramman annoksia päivässä.

Suuri osa tavallisista työikäisistä suomalaisista kärsii tietämättään D-vitamiinin puutoksesta.

– Perusterve keski-ikäinen luulee, että hän ei tarvitse D-vitamiinilisää. Se voi kuitenkin olla harhaluulo, sillä D-vitamiinin vajausta ei välttämättä tunnista mistään, Orionin lääketieteellinen johtaja, erikoislääkäri Paula Rytilä toteaa.

Lääketieteen ammattilaiset ovat huolissaan suomalaisten D-vitamiinin saannista, sillä hiljattain julkaistun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan peräti kolmannes suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta. Yllättävää on se, että alhaisia arvoja mitattiin tavallisilta työikäisiltä suomalaisilta – ja erityisesti naisilta, joista peräti 36 prosentilla todettiin D-vitamiinin puutos.

Miksi tavallisista työikäisistä naisista on yllättäen tullut D-vitamiinipuutoksen suurin riskiryhmä?

– Vanhusten osteoporoosista ja D-vitamiinin tarpeesta on puhuttu pitkään. Samalla työikäiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle D-vitamiinisuositusten osalta. Toivoisin, että siihen tulisi muutos ja D-vitamiinilisää alettaisiin käyttää myös tässä ikäryhmässä, HYKS:n erikoislääkäri Outi Mäkitie toteaa.

D-vitamiinia auringosta vain kesäkuusta lähtien

Asiantuntijoiden mukaan suomalaisten D-vitamiinitasot romahtavat merkittävästi erityisesti pimeänä vuodenaikana, mikä heijastuu kansanterveyteen.

– Me kaikki suomalaiset kärsimme talvella D-vitamiinin puutoksesta, ellemme ota sitä purkista. Melkein mikä tahansa sairaus liittyy D-vitamiinin puutteeseen, emeritusprofessori Ilari Paakkari Helsingin yliopistosta toteaa. Hän kertoo itse nauttivansa päivittäin 50 mikrogramman annoksen D-vitamiinia.

Suomessa D-vitamiinia saadaan auringosta vasta kesäkuusta eteenpäin.

– Luoja ei ole luonut meitä tänne Pohjolaan, nauraa Paakkari ja jatkaa: Ravinnosta ei saada D-vitamiinia riittävästi. On esimerkiksi paljon ihmisiä jotka eivät käytä maitotuotteita ja esimerkiksi vegaanin on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia.

Paakkarin mukaan suomalaisia saantisuosituksia olisikin nostettava huomattavasti, sillä D-vitamiini imeytyy ja vaikuttaa kaikkiin eri tavalla: Siihen vaikuttavat muun muassa ihonväri, ikä, terveydentila, painoindeksi, auringonvalon saanti, ravitsemus, pukeutuminen ja se, oleskeleeko henkilö suurimmaksi osaksi sisätiloissa vai ulkoileeko hän paljon.

(MTV3)

*Jutusta korjattu milligrammat mikrogrammoiksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja