Lääkäri Antti Heikkilä kertoo, mitkä sairaudet olisivat estettävissä riittävän D-vitamiinin nauttimisen myötä.
Suomalaisille suunnattujen D-vitamiinisuositusten kehitys on Antti Heikkilän mukaan varsin kummallinen. 1960-luvulla suositukset olivat määrältään kymmenkertaiset nykypäivään verrattuna.
− 1960-luvulla D-vitamiinisuositukset olivat 100−125 mcg vuorokaudessa kaiken ikäisille. Määriä on vähitellen laskettu. Syytä tähän ei tiedetä.
− Kuitenkaan 60-luvulta ei ole mitään merkkejä D-vitamiinimyrkytyksistä, Heikkilä sanoo kuitaten yleisen pelon siitä, että vitamiinia tulee nauttineeksi liikaa.
Nykyisten D-vitamiinisuosituksien kohdalla 95 prosenttia niihin pohjautuvasta tiedosta on peräisin 2−3 vuoden takaa.
− Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei seuraa lainkaan aikaansa; järjestelmä on vanhoillinen, Heikkilä kritisoi.