Lääkäri Antti Heikkilä kertoo, mitkä sairaudet olisivat estettävissä riittävän D-vitamiinin nauttimisen myötä.
Suomalaisille suunnattujen D-vitamiinisuositusten kehitys on Antti Heikkilän mukaan varsin kummallinen. 1960-luvulla suositukset olivat määrältään kymmenkertaiset nykypäivään verrattuna.
− 1960-luvulla D-vitamiinisuositukset olivat 100−125 mcg vuorokaudessa kaiken ikäisille. Määriä on vähitellen laskettu. Syytä tähän ei tiedetä.
− Kuitenkaan 60-luvulta ei ole mitään merkkejä D-vitamiinimyrkytyksistä, Heikkilä sanoo kuitaten yleisen pelon siitä, että vitamiinia tulee nauttineeksi liikaa.
Nykyisten D-vitamiinisuosituksien kohdalla 95 prosenttia niihin pohjautuvasta tiedosta on peräisin 2−3 vuoden takaa.
− Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei seuraa lainkaan aikaansa; järjestelmä on vanhoillinen, Heikkilä kritisoi.
Näkyvät seuraukset
D-vitamiinipuutoksen ja osteoporoosin yhteys on tunnettu tosiasia. Nykyisillä, liian matalilla D-vitamiinisuosituksilla on muitakin seurauksia, joihin Heikkilä haluaa kiinnittää huomiota.
− Tällä hetkellä tiedetään tutkimuksen myötä, että jos veressä on riittävä D-vitamiinitaso, se ehkäisee yli 70-prosenttisesti eturauhas-, rinta- ja paksusuolensyöpää. Suomen suosituksilla kukaan ei pääse näihin lukuihin.
Riittämättömien suosituksien myötä oheiskärsijöiksi ovat joutuneet myös lapset.
− Suositusten pienentämisellä on suora korrelaatio lasten diabeteksen lisääntymiseen. Miten konsulit selittävät tämän äideille, Heikkilä jyrisee.
Valmisteissa on eroa
Suomessa myytävien D-vitamiinivalmisteiden raaka-aineena käytetään lanoliinia. Keinotekoisten vitamiinien ohella tarjolla on myös luonnonmukaisia valmisteita. Suomessa ei kuitenkaan Heikkilän mukaan ole luonnonmukaisia vitamiineja kuin kalanmaksaöljyssä.
− Vitamiineissa on eroa. Kuluttajia neuvoisin käyttämään saatavilla olevia valmisteita. Kauppiaiden sen sijaan kannattaisi hakea tarjolle kunnon tavaraa, Heikkilä kehottaa.
Studio55/Jenni Kokkonen
Lue myös: