Mainos

Costa Concordian viimeinen matka etenee – Giglion saarella haikea tunnelma

Genovaan purettavaksi hinattavan Costa Concordia -risteilyaluksen viimeinen matka on edennyt ilman ongelmia. Hylyn odotetaan saapuvan Genovan satamaan sunnuntaina aamulla.

Tammikuussa 2012 Giglion saaren rantavesiin haaksirikkoutunut Costa Concordia hinattiin pois saarelta keskiviikkona. Lähtö on saanut saarelaiset haikeiksi, sillä hylyn myötä lähtevät myös yli sata kansainvälistä sukeltajaa, jotka ovat tehneet töitä saarella kahden vuoden ajan. 

Sukeltajien ja paikallisten naisten välille kerrotaan syntyneen rakkaustarinoita, joiden seurauksena on syntymässä ainakin yksi “Concordia-vauva”.

La Repubblican haastattelemat paikalliset kertovat, että saarella on ristiriitainen tunnelma: toisaalta asukkaat ovat helpottuneita päästyään eroon traagisesta onnettomuudesta muistuttaneesta hylystä, mutta toisaalta elämä Gigliolla oli paljon mielenkiintoisempaa kun Costa Concordiaa vielä valmisteltiin siirtoon.

– Se yö oli kamala ja kallioihin jumiin jäänyt hylky ei antanut meille rauhaa. Mutta haaksirikko toi meille maailman kotiin, tuntuu ehkä ikävältä sanoa näin mutta se on totuus ja kaikki täällä tietävät sen, eräs satamaravintolan omistaja kommentoi.

– Minusta tuntui kuin olisin asunut aivan uudessa paikassa, jota en ollut koskaan nähnyt. Illalla oli mukavaa lähteä ulos, liikkeellä oli aina ihmisiä, kaikki paikat täynnä talvellakin, juhlia. Myös työtä oli paljon, myönnetään se, tulot kasvoivat. Yleensä tienestit keskittyvät kahteen kesäkuukauteen, kun taas loput vuodesta meitä on täällä enintään 400 ihmistä, kommentoi eräs satamaravintolan omistaja.

Merenpohjan kunnostus ja purkuoperaatio alkavat

Gigliolla alkaa nyt viisi vuotta kestävä projekti, jossa hylyn alla ollut merenpohja kunnostetaan alkuperäiseen asuunsa. Kyljelleen kaatuneen Concordian nostamista varten mereen rakennettiin valepohja, joka pitää purkaa.

Genovassa sen sijaan alkaa ensi viikolla Costa Concordian purkuoperaatio. Noin 80 prosenttia hylyn materiaaleista aiotaan kierrättää, varsinkin sen metalliset osat.

Samalla hylystä etsitään viimeisen kadoksissa olevan matkustajan, intialaisen tarjoilijan Russel Rebellon ruumista. Turmassa kuoli yhteensä 32 ihmistä, minkä lisäksi Concordian siirron valmistelutöissä kuoli yksi sukeltaja.

  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja