Mainos

CNN: Donald Trumpin hallinto ei osannut käsitellä salaista tietoa – vakooja jouduttiin vetämään pois Venäjältä

Yhdysvaltojen vakooja vedettiin pois Venäjältä arkaluontoisten tietojen paljastumisen vuoksi. Agentin kohtalosta on julkisuudessa ristiriitaista tietoa. 

Asiasta kertovan CNN:n mukaan tiedusteluviranomaisten huoli oli, että arvokasta tietoa välittänyt agentti voisi paljastua sen vuoksi, ettei presidentti Donald Trumpin hallinto kykene käsittelemään salaista tietoa asianmukaisella tavalla.

CNN:n lähteiden mukaan Yhdysvaltain lukuun toiminut vakooja oli muun muassa paljastanut Vladimir Putinin roolin Venäjän sekaantumisessa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016. Vakoojalla oli yhteydet Putiniin, jonka myötä Yhdysvallat sai myös kuvia Putinin työpöydälle päätyneistä luottamuksellisista asiakirjoista.

Julkisuuteen vuotaa ristiriitaista tietoa

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA kiistää CNN:n tiedot. Kuitenkin myös New York Times kirjoittaa, että vakooja oli värväysvaiheessa keskikastin venäläisviranomainen, joka kuitenkin vuosien vieriessä nousi hierarkiassa.

Lehden tietojen mukaan agenttia pyydettiin lähtemään Venäjältä jo vuonna 2016, mutta hän kieltäytyi perhesyihin vedoten. Tämä herätti huolta siitä, oliko hänestä tullut Venäjälle vakoileva kaksoisagentti. Myöhemmin vakooja kuitenkin myöntyi jättämään Venäjän.

New York Timesin mukaan vakoojasta oli tullut Yhdysvaltain Venäjä-tiedustelun tärkein lähde. Yhdysvallat oli viime vuoden välivaalien aikaan tietopimennossa Venäjän vaikuttamistoimista, ja tiedonsaanti on hankalaa myös vuoden 2020 presidentinvaalien alla, lehti kirjoittaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja