Mainos

Cisse Häkkisen syntymästä 50 vuotta

Hurriganes-basistin syntymästä tulee huomenna kuluneeksi 50-vuotta.

1970-luvun Suomen kuuluisin Häkkinen ei edustanut autourheilua. Muusikko Christer Hugo "Cisse" Häkkinen (1951-1990) oli maamme tiukimman rocktrion Hurriganesin basisti. Rasvalettinen "Hugo del Monte" hoiti basistin tonttia Ganesissa yhtyeen koko aktiiviuran ajan 1971-1985. (Kuvassa vasemmalta oikealle: Albert Järvinen, Remu Aaltonen ja Cisse Häkkinen)

Vaikka kitaristit ympärillä vaihtuivat, Cisse säilytti asemansa bändijohtaja Remun luottomiehenä. Basistin esiintymisasuista legendaarisin oli tiikeritakki. Aikalaiset tapaavat luonnehtia Cisseä Ganes-ryhmän ilopilleriksi. Cisse antoi soittaessaankin aina kaikkensa, muistelee Hurriganesin klassikkoalbumin Roadrunnerin tuottaja Richard Stanley.

-Studiossa hän tapasi pitää jalkansa alla pientä tuolia, johon hän polki rytmiä. Kerran nauhoituksen jälkeen huomasin tuolin menneen rikki - hänen jalkansa oli mennyt sen läpi. Ja se oli ihan hidas biisi, nauraa Stanley. Juuri Cisse oli Stanleyn yhteyshenkilö bändissä, koska Remu ei osannut englantia eikä Albertkaan niin paljon.

Ensi lauantaina Helsingin Tavastia-klubilla pidetään Cissen muistokonsertti, jossa esiintyy kaksi tribuuttikokoonpanoa. Helsinkiläinen Teendreams-yhtye esittää Cissen tunnetuimpia tulkintoja ja vierailevana solistina lavalle kampeaa Remu. Hurriganes-tuotantoa esittää Cissen basistipojan Sami Häkkisen trio Madison.

Ganesin ainoa soolokultalevy

Remun tapaan Cissekään ei ollut instrumenttinsa taitajana suoranainen virtuoosi. Parivaljakon koreilematon peruskomppi muodosti Ganesille kuitenkin omintakeisen, tanakan soundipohjan. Kaksikkoa yhdisti myös huumori. Remu on esimerkiksi kertonut laulaneensa puolituhmuuksia Red River Rock -biisin (1974) loppuvärssyksi hauskuuttaakseen Cisseä. Remun keksimä siansaksainen levynnimi Tsugu Way oli taas Cissen määritelmän mukaan "Hurriganesin omaa portugalia".

Häkkinen on Hurriganesin jäsenistä ainoa, joka on saanut kultalevyn sooloalbumistaan. Cissen lempimusiikkia, 1950-60-lukulaiseen popnostalgiaan ankkuroituvaa cover-levyä Teendreams myytiin 25 000 kappaletta vuonna 1976. Levymyyntiä ei hillinnyt Hurriganesin ilmiömäinen suosio, jota oli jatkunut jo parin vuoden ajan.

Cisseltä ilmestyi myöhemmin kaksi vähemmän huomionarvoista soololevyä - Summer Party (1979) ja I Love You Anyway (1985).

Cadillac ja tiikeritakki

Emobändin hajottua Cissen elämää leimasi alkoholinkäyttö, mikä johti traagisesti ennenaikaiseen poismenoon. Hän kuoli maksakirroosiin vain 39-vuotiaana 26. joulukuuta 1990, vajaa vuosi ennen kuin bändikaverinsa, kitaristi Albert Järvinen.

Cissen muistoesineistöstä tunnetuimpia on 1954-vuosimallin Cadillac, jonka takapenkillä Hurriganes poseeraa Roadrunner-levyn kannessa. Jenkkiauton omistaa nykyisin bändin entinen tiskijukka, Kuopiossa asuva dj. Nite. Kuuluisa 70-lukulainen tiikeritakkikin on säilynyt jälkipolville - sen omistaa helsinkiläinen yksityishenkilö. Suomi-rockin legenda Cisse Häkkinen on haudattu Hietaniemen hautausmaalle Helsinkiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.