Chiliennätys rikottiin – haastaako Suomi vielä maailman tulisimman?

Maailman tulisimman chilin titteli on nyt virallisesti vaihtunut.

Yhdysvalloissa on rikottu virallisesti maailman tulisimman chilin ennätys. Etelä-Carolinassa kasvatetun Carolina Reaper -chilin tulisuudeksi mitattiin paikallisessa yliopistossa 1 569 300 Scovillea. Näin ollen chili ohitti tulisuudellaan edellisen ennätyksen haltijan Trinidad Moruga Scorpionin 300 000 yksiköllä ja noteerattiin myös virallisesti Guinnesin ennätysten kirjaan.

Chilin virallinen tulisuusasteikko mitattiin Carolina Reaperin tulisimman erän keskiarvosta. Tulisin yksittäinen chili oli huimat 2,2 miljoonaa Scovillea. Jotain chilin tulisuudesta kertoo se, että tavallinen tulinen jalapeno yltää asteikolla vain 5000 Scovilleen. Tulisin Carolina Reaper on siis 440 kertaa tulisempi kuin jalapeno.

Ohittaako suomalainen chili Carolina Reaperin?

Suomalainen chilimestari Jukka "Fatalii" Kilpinen jalosti viime vuonna Moruga Scorpion -chilistä tiettävästi maailman tulisimman chilin. Fatalii Gourmet JIGSAW- lajike oli usean vuoden jalostuksen lopputulos.

– Fatalii Gourmet JIGSAW on jalostettu edelleen C. chinense var. ’Moruga Scorpion’ -lajikkeesta, joka pitää tällä hetkellä hallussaan maailman tulisimman chilin titteliä. Tulisuutta on tullut vielä reilusti lisää ja sen huomaa ihan suutuntumalla, Kilpinen kertoi viime helmikuussa.

Virallista luokitusta JIGSAW-lajikkeen tulisuudelle haetaan kuitenkin vasta tänä vuonna, kun lajike on valmis mitattavaksi. Uusi lajike vaatii useamman sukupolven vakiintuakseen. Voi siis olla, että maailman tulisimman chilin titteli saadaan vielä tänä vuonna Suomeen.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat