Mainos

Canned Heatin boogie jatkuu ikuisesti!

60-luvun puolivälistä saakka vaikuttaneen legendaarisen boogie-bluesrock-yhtyeen Canned Heatin kokoonpanot ovat vuosien mittaan vaihdelleet jatkuvasti. Soittajia ja laulajia on poistunut riveistä muihin projekteihin ja yläkerran orkesteriin liiankin kanssa, mutta siitä huolimatta rumpali Fito de la Parran johdolla bändi yhä levyttää ja keikkailee kaiken aikaa.

Fito de la Parran mukaan bändin pitkän iän salaisuus on siinä, että alusta saakka pääasia on ollut musiikki.

-Canned Heat syntyi ja on yhä olemassa rakkaudesta bluesiin, halu soittaa bluesia vie meitä eteenpäin, ei raha, maine tai mammona, Fito sanoo.

Menestystäkin on toki myös kohdalle osunut. 60-luvun lopun legendaariset Woodstockin ja Monterreyn festivaalien keikat loivat pohjaa menestykselle ja suurille hiteille. Näistä ikimuistoisimpia ovat sellaiset klassikot kuin "Let's work together", "On the road again", "Going up the country" ja "Amphetamine Annie".

Menestystarinan ja musiikin lisäksi bändin tarinaan liittyy myös paljon traagisia aineksia. Seksi, huumeet ja kuolema ovat aina olleet mukana kuvassa liiankin kanssa. Alkuperäisjäsenistä laulaja-multi-instrumentalisti Alan Wilson teki itsemurhan vuonna 1970, ja isokokoinen laulaja Bob "The Bear" Hite kuoli vuonna 1981 keikan jälkeen liiallisen huumeiden käytön aiheuttamaan sydänkohtaukseen.

Viimeisimpänä, alusta saakka mukana ollut kitaristi Henry Vestine menehtyi monenlaisten kemikaalien pitkäaikaisen käytön heikentämänä kesken Euroopan kiertueen neljä vuotta sitten. Rumpali Fito de la Parran pari vuotta sitten kirjoittama kirja "Living the blues" pitää sisällään Canned Heatin ainutlaatuisen tarinan ja myös meksikolaissyntyisen Fiton oman tarinan ja pitkän matkan Meksikosta Amerikkaan Canned Heatin rumpaliksi ja lopulta bändin kantavaksi voimaksi.

Canned Heat -kirja

Kirjassa kerrotaan avoimesti ja rehellisesti kaikki kiertueista, keikoista, seksistä, huumeiden käytöstä, omasta yksityiselämästä, rahasta, tragedioista ja kuolemasta. Kirja on uskomatonta ja tragikoomista luettavaa, josta ei aina tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa.

-Synnyin soittamaan Canned Heatissä, oli Fito de la Parran jo legendaariseksi muodostunut vastaus, kun häntä pyydettiin liittymään bändiin, jonka suurin suosio ja hitit olivat tuolloin vuonna 1967 vielä edessäpäin.

Fito onkin mukana kaikilla bändin legendaarisilla levytyksilla ja hiteillä. Nykyään suurimman menestyksen päivät ovat jo takanapäin. Siitä huolimatta boogie ei ole loppunut eikä koskaan edes tauonnut. Vuoden takainen Turun "Down By The Laituri -keikka ja viiden vuoden takainen "Rauma Blues" -keikka osoittivat, että ryhmä on yhä iskussaan ja ehkäpä jopa parempi kuin koskaan.

Tästä noususuhdanteesta ovat myös erinomainen osoitus 90-luvun lopun huippulevyt "Canned Heat Blues Band" ja "Boogie 2000", joilla boogie ja blues soivat paremmin kuin ehkä koskaan.

Fito on aina onnistunut löytämään uudet oivat soittoniekat joukosta tavalla tai toisella poistuneiden tilalle. Vuoden 2001 Canned Heat on vahva kokoonpano, jossa kitaraa ja bassoa soittaa John "J.P" Paulus. Laulaja-kitaristina toimii Dallas Hodge, joka sekä kokonsa että taitojensa puolesta jatkaa "The Bearin" perinnettä bändin isokoisena ja muhkea-äänisenä keulahahmona. Huuliharppua, saksofonia ja huilua soittaa Stanley "The Baron" Behrens, ja basisti-laulajana on Greg "The Gator" Gage.

Alkuperäinen basisti Larry "The Mole" Taylor kiertää mukana kun muilta kiireiltään ehtii. Hän on kovasti käytetty studiobasisti, ja soittaa myös muun muassa Tom Waitsin bändissä, eikä näin ollen aina ehdi Canned Heatin matkaan.

Ainutlaatuisen svengaavalla tavalla rumpuja soittavan Fito de la Parran johdolla orkesteri on viime kuukaudet tehnyt uutta vuoden 2002 puolella ilmestyvää levyä, ja tulee Suomeen elokuun alussa soittamaan ikuisesti jatkuvaa boogiaan.

Canned Heat kiertueella Suomessa: 2/8 Helsinki (Tavastia) 3/8 Oulu (Elojazz & Blues) 4/8 Pietarsaari (Kaupunginhotelli) Lämmittelybändinä toimii Wentus Blues Band

(MTV3-Teppo Nättilä)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.