Mainos

Burkini-kielto laajenee uimahalleissa

Osa suomalaisista uimahalleista on kieltämässä musliminaisten koko vartalon peittävät, hupulliset uima-asut eli burkinit. Kieltoa perustellaan paitsi yhdenvertaisuuspykälällä, myös hygienia- ja turvallisuussyillä.

Myös burkinin sallimista perustellaan kaikkien kansalaisten yhdenvertaisella oikeudella uimahallin käyttöön.

Koko vartalon peittävän burkinin käyttö uimahalleissa on kuuma peruna monissa kaupungeissa. Esimerkiksi Vantaa kieltää, Espoo sallii. Helsinki tekee ratkaisut uimahalleittain, mikä taas ei onnistu pienemmissä kaupungeissa.

Vaasan uimahallissa on jo kielletty miesten uiminen shortseissa, nyt aiotaan kieltää musliminaisten uiminen burkinissa.

– On tullut semmoisia yhteentörmäyksiä asiakkaiden kanssa, että kun meillä on näkynyt täällä yksittäisiä burkinilla uivia asiakkaita niin sitten nämä miehet kokevat olevansa eriarvoisessa asemassa kun he eivät saa shortsit päällä olla uimassa, kuvailee Vaasan uimahallin palveluesimies Sari Kivelä.

– Me tulimme siihen johtopäätökseen, että me sallimme burkinin käytön silloin kun se on uimapukukankaasta, sanoo Kokkolan uimahalli Vesiveijarin hallipäällikkö Kaija Heinua.

Uskonnolliset syyt painavat

Musliminaisten keskuudessa kielto aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, sillä ilman burkinia ei voi mennä yleiseen uimahalliin.

– Se ei käy, meidän kulttuurissa ei ole hyvä uida yhdessä miesten kanssa. Voimme kyllä uida yhdessä naisten kanssa suomalaisessa uima-asussa, se käy hyvin, kertoo vaasalainen Khadija Hosseini.

– Meillä on uskonnollinen perinne, jonka mukaan me emme voi uida yhdessä poikien kanssa, sanoo myös Nouvoozi Rozia.

Pelkät naisten uimavuorot sopisivat musliminaisille hyvin, sillä burkini koetaan hankalana uima-asuna. Jos naisten vuoroa ei voida järjestää, tilanne on kinkkinen.

– Uimahallihan on tarkoitettu kaikille, tasa-arvon vuoksi, toteaa Kaija Heinua.

Kieltoon päätyneissä kaupungeissa burkini nähdään kuitenkin paitsi hygieniaongelmana, myös turvallisuusriskinä.

– On tullut vaaratilanteita että nää huivit tai burkinit on käynyt rataköysiin kiinni ja tullut tämmöisiä läheltä piti-tilanteita, hukkumistapauksia, Kivelä kertoo.

Uimahallit toivovat kiperään ongelmaan nyt ohjeistusta ylemmältä taholta, sillä ratkaisut eivät ole helppoja.

– Kyllä me ollaan täällä hallin työntekijätkin aika ristiriitaisessa tilanteessa että mitä ja kuinka tehdä, miettii Kivelä.

(MTV3)

Katso Outi Airolan juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.