Brunei ottamassa käyttöön ankaria sharia-rangaistuksia: Uskottomuudesta tai homoseksistä tuomittaisiin kuolemaan kivittämällä

Kaakkois-Aasian Bruneissa on määrä ottaa tänään käyttöön ankaria islamilaisen sharia-lain mukaisia rangaistuksia. Esimerkiksi uskottomuudesta tai samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä tuomittaisiin kuolemaan kivittämällä. Varkaudesta voi seurata käden tai jalan amputointi.

Brunein itsevaltainen sulttaani Hassanal Bolkiah on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä ja maailman toiseksi pisimpään hallinnut monarkki. Hän on johtanut 400 000 asukkaan Bruneita yli 50 vuotta.

Brunei on rikastunut öljyllä ja kaasulla, mutta muun muassa öljyn hinnan lasku on tuonut mukanaan taloudellista epävarmuutta. Asiantuntijoiden mukaan sulttaanin tarkoituksena onkin kiillottaa muutoksilla kuvaansa konservatiivisten kannattajiensa keskuudessa.

Suunnitelmille ankaraa kritiikkiä

Borneon saarella sijaitsevasta Bruneista on tulossa lainmuutoksen myötä ensimmäinen kyseisiä rangaistussääntöjä käyttöön ottanut maa Itä- ja Kaakkois-Aasiassa. Niin sanottu hudud-rangaistus voidaan langettaa aviorikoksesta, raiskauksesta, homoseksuaalisuudesta, varkaudesta ja murhasta.

Hudud-rangaistukset ovat käytössä vain hyvin harvoissa muslimimaissa, ja ne aiheuttavat kiistaa myös uskonoppineiden välillä. Niiden käyttö vaatii hyvin painavia todisteita. Rikoksesta epäillyn on joko tunnustettava tai rikoksella on oltava useita miespuolisia muslimeja todistajina. Esimerkiksi kuolemanrangaistusten täytäntöönpanoa Bruneissa pidetään tästä syystä epävarmana.

Muun muassa YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet kovin sanoin Brunein suunnitelmia. YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet kuvasi maanantaina rangaistuksia julmiksi ja epäinhimillisiksi ja kehotti hallitusta pysäyttämään niiden käyttöönoton.

Suunnitelmat ovat kuohuttaneet myös seurapiireissä. Esimerkiksi amerikkalaisnäyttelijä George Clooney ja englantilainen pop-ikoni Elton John ovat ehdottaneet laajaa boikottia Brunein omistamille luksushotelleille Britanniassa, Ranskassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja