Brother Christmas avautui oikeudessa myrskynsilmään joutumisesta: "Se kohu vaikutti perheeseeni ja läheisiini, minulla oli vahva lääkitys ja itsetuhoisia ajatuksia"

3:21
MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä käräjäoikeudessa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi tänään hyväntekeväisyysjärjestö Brother Christmasin toimintaan liittyvien rahankeräysrikossyytteiden käsittely.

Syytettyinä ovat Brother Christmasina tunnettu ja sittemmin perussuomalaisten kansanedustajaksi noussut Ari Koponen ja kaksi muuta yhdistyksen hallituksen jäsentä.

Koposta syytetään myös erillisestä rahankeräysrikoksesta hänen Ari Koponen Events -toiminimeensä liittyen.

Syytteet koskevat vuosia 2016–2017, jolloin Ari Koponen Eventsillä tai Brother Christmas -yhdistyksellä ei ollut rahankeräyslupaa. Kaikki kolme kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Pörssikaupasta saadut varat auttoivat alussa

Brother Christmasina tunnettua Ari Koposta kuultiin oikeudessa, mutta hän ei halunnut kommentoida syytteitä medialle oikeussalin ulkopuolella.

Koponen kertoi tehneensä aiemmin pörssikauppaa, mistä hän tienasi sen verran, että hän pystyi aloittamaan hyväntekeväisyystoiminnan pro bono eli hyväntekeväisyytenä ilman palkkaa.

Koponen aloitti hyväntekeväisyystoimintansa joulukuun alussa 2015.

– Pyrin viemään apua mahdollisimman monelle sitä tarvitsevalle. Toiminta alkoi kasvaa melko nopeasti ja Facebook-sivuille tuli lyhyessä ajassa kymmeniätuhansia seuraajia, Koponen kertoi oikeudessa.

Miljoona euroa lahjoituksia

Brother Christmas-yhdistys perustettiin marraskuun lopulla 2016. Koponen pyöritti itsekseen hyväntekeväisyystoimintaa. Yhdistyksellä oli hallitus, mutta se kokoontui vain kun oli pakko.

Koposen mukaan rahankeräyslupaa yhdistykselle haettiin heti marras-joulukuun vaihteessa 2016. Tuolloin hänelle kerrottiin, että luvan käsittelyssä kestää noin puoli vuotta.

– Olen ollut käytännössä ainoa, joka toimintaa pyöritti. Työmäärä oli valtava. Olin töissä 24/7. Ensimmäisen vuoden tein pro bono, eli ihan vain hyväntekeväisyydestä. Toisena vuonna aloin saada palkkaa.

Koponen kertoi saaneensa työstään palkkaa noin 1500 euroa kuukaudessa vuonna 2017, seuraavana vuonna noin 3000 euroa kuukaudessa.

Vuonna 2017 Brother Christmas-yhdistys sai noin miljoona euroa lahjoituksia.

– Siitä summasta noin 93 prosenttia meni avunsaajille. Jokainen voi laskea, miten moni hyväntekeväisyysjärjestö on voinut antaa näin paljon lahjoituksistaan apua tarvitseville. Meillä oli pienet kulut ja se oli tarkoituskin, Koponen sanoi oikeudessa.

Valtava määrä ihmisiä tavoitettiin

Ensimmäinen Koposen rahankeräyssyytteistä koskee hänen toiminimeään Ari Koponen Eventsiä, jolle Koponen keräsi joulukuussa 2016 mesenaatin kautta joukkorahoituksella rahaa.

– Tiesin, ettei siinä vaiheessa ollut vielä saatu rahankeräyslupaa, joten laitoin pystyyn mesenaatin kautta joukkorahoituskampanjan. Lahjoittajalle annettiin vastikkeeksi lahja. Siinä oli vastike, jota sivuston kautta myytiin.

– Syyttäjä puhuu täysin mitättömistä vastikkeista, mutta se on täysin väärin sanottu ja tuulesta temmattu asia.

Koposen mukaan Brother Christmas tavoitti Facebook-sivujen päivityksillä satojatuhansia ihmisiä ja enemmän kuin monet muut hyväntekeväisyysjärjestöt Suomessa.

Mediakohu otti koville

Koponen korosti oikeudessa, että kaikki avustusrahat ovat menneet oikeaan paikkaan ja oikeille avuntarvitsijoille.

– Istumme täällä mitättömän asian kanssa ja yhdistys odottaa edelleen rahankeräyslupaa. Kaksi ja puoli miljoonaa euroa on jäänyt avunsaajilta tämän kohun takia saamatta, Koponen sanoi turhautuneena.

Mediassa heräsi keskustelua siitä, että hyväntekeväisyysjärjestön rahat eivät olisi menneet oikeille kohteilleen, mutta tällaisesta ei tullut poliisitutkinnassa mitään viitteitä.

Koponen avautui oikeudessa myös siitä, miten raskasta julkisuuskohu oli hänelle henkilökohtaisesti. Hän oli vihainen siitä, miten liikkeellä oli myös paljon vääriä juttuja ja kuinka paljon häntä loukkasi se, että lahjoitettuja rahoja ei olisi käytetty oikein.

– Se kohu vaikutti perheeseeni ja läheisiini, ystäviä hävisi. Minun piti tavata ammattilaista. Oli vahvat lääkitykset ja itsetuhoisia ajatuksia, Koponen kuvaili kohun jälkeistä aikaa viime vuonna.

Syyttäjä vaatii sakkorangaistusta

Syyttäjä hakee Koposelle ja kahdelle muulle Brother Christmas -hyväntekeväisyhdistyksen hallituksen jäsenelle sakkorangaistusta.

Syyttäjän mukaan muun muassa sairaiden lapsien auttamisesta tunnetulle Brother Christmasille on kerätty ilman rahankeräyslupaa yli 200 000 euroa.

Koponen ja kaksi muuta järjestön hallituksen jäsentä kiistävät syyllistyneensä rikokseen. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja