Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Broilerinlihan kulutus kasvaa Suomessa, mutta tilojen talous sakkaa – "Ei ole kannattavaa tällä hetkellä"

6:18MTV kanatilalla: Broilerin kulutus kasvaa, mutta tilojen kannattavuus ei silti parane – mistä on kyse?MTV kanatilalla: Broilerin kulutus kasvaa, mutta tilojen kannattavuus ei silti parane – mistä on kyse?
Julkaistu 27.07.2021 19:56
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Suomalaiset syövät aina vain innokkaammin broilerin lihaa, mutta se ei näy broileritilojen kannattavuudessa. Tuottajahinnat ovat laskeneet, vaikka tuotantokustannukset, esimerkiksi rehun hinta, ovat nousseet. Tuottajat toivovat, että hintoja voitaisiin muuttaa nopeammin, jos tuotantokustannukset yllättäen nousevat. 

Laaksosen tilalle Varsinais-Suomen Marttilaan on juuri tuotu uudet untuvikot. Yhdessä hallissa niitä on 33 000 ja toisissa halleissa lisää. 

– Meillä on 250 000 broileria tällä hetkellä. Vuodesta 1987 on kasvatettu ja pikkuhiljaa tehty laajennuksia, kertoo maatalousyrittäjä Eeva Korimäki. 

Broileritila, untuvikkoBroilerit kasvavat reilussa viidessä viikossa teuraskokoon.MTV

Rehun hinta noussut 20 prosenttia

Juuri nyt ei Laaksosen tilalla eikä muillakaan Suomen noin 200 broileritilalla mene hyvin.

– Ei ole kannattavaa tällä hetkellä. Tuotantopanosten hinnat ovat nousseet niin paljon. Rehun hintakin on noussut 20 prosenttia vuoden alusta tähän päivään. Se on aika paljon, pohtii Korimäki.

Vaikka tuotantokustannukset ovat nousseet, broilerinlihan hinta on laskenut viime vuoden alusta lähtien. Tuottajilla ei ole keinoja vaikuttaa kaupan hintoihin.

– Nyt on annettu esimerkiksi ensi kevään hintoja, vaikka kukaan ei tiedä, millainen satokausi on. Pitäisi luoda mekanismi, että se hinta voitaisiin määritellä uudestaan, jos kustannukset muuttuvat, esittää Korimäki. 

Broileritila, Marttila

Broileri maistuu suomalaisille

Suomalaiset syövät broileria vuosi vuodelta enemmän. Jo lähes kolmasosa syömästämme lihasta on broileria.

Tänä vuonna broilerinlihan kulutuksen arvioidaan olevan 146 miljoonaa kiloa ja tuotannon vajaat 140 miljoonaa kiloa. Kotimainen tuotanto ei siis riitä kattamaan kysyntää ja se johtaa tuonnin kasvuun.

Broileritiloilla ollaan valmiita lisäämään tuotantoa, mutta sen pitää olla kannattavaa.

– On mahdollista nostaa tuotantoa, mutta pitää saada kannattavuus kuntoon. Nämä ovat isoja investointeja, mitä tilat tekevät. Lainat on kuitenkin tarkoitus maksaa takaisin, muistuttaa Korimäki.

Broileritila, broilerit, Marttila

Broilerin jalkoja haluttaisiin viedä Kiinaan

Tilat odottavat myös, että vientimarkkinat Kiinaan aukeaisivat.

– Suomessa ei kuluteta kaikkia broilerin osia. Esimerkiksi broilerin jalkoja ei meillä käytetä, mutta ne ovat kysyttyjä esimerkiksi Aasiassa. Näin lintu pystyttäisiin hyödyntämään kokonaisvaltaisesti. Onhan siellä iso markkina ja ehkä sieltä saisi parempaa hintaakin, toivoo Korimäki.

Broilerit kasvavat tilalla reilut viisi viikkoa ennen kuin päätyvät teurastamolle ja sieltä kaupan hyllyyn. Sen jälkeen kaikki tilat puhdistetaan ja desinfioidaan ennen uusien untuvikkojen tuloa. Vuoden aikana Laaksosen tilalla ehditään kasvattaa 6-7 broilerierää.

Lisää aiheesta:

Kalle kertoo todellisen syyn kauppojen jauhelihapulaan: "Suoraan sanottuna paskaa"170 lehmän isäntä Pekka pettyi EU-politiikkaanLihan, maidon ja kananmunien tuotanto väheni viime vuonna Suomessa – kustannusten kasvu on jopa kypsyttänyt tiloja lopettamaanNuori viljelijä Mari perää kaupalta ja hallitukselta apua maataloudelle: "On tullut yllätyksenä, kuinka arvottomaksi on joutunut tuntemaan itsensä"Sikatilallisten ahdinko kasvaa, eikä valoa näy – näin paljon jauhelihapaketista täytyisi maksaa lisää, jotta tilalliset pääsisivät pinnalleJos koronakriisi iskee maailman elintarvikemarkkinoille, voiko Suomeen tulla ruokapula? Asiantuntija kertoo, kuinka omavaraisia olemme lihan, viljan ja juuresten osalta
MaatalousKotimaaRuokaVarsinais-Suomi
Eeva Korimäki toivoo, että broileritilojen kannattavuus paranisi.MTV
Suomen broilerintuotanto ei tällä hetkellä riitä kattamaan kysyntää.MTV

Tuoreimmat aiheesta

Maatalous
  • Eilen22:56
    Kitee

    Yksi härveli oli erityisen haastava, kun maatalouslomittajat kisasivat siitä, kuka on Suomen paras

  • 2.9.18:57
    Kreikka

    Kreikkalaisviljelijöiden epäillään huijanneen miljoonakaupalla EU:n maataloustukia

  • 11.8.20:01
    Tulli

    Tulli tehostaa elintarvikevalvontaa Helsingissä afrikkalaisen sikaruton takia

  • 16.7.19:48
    EU

    Miten EU-budjetti vaikuttaa Suomeen? "Vaara, että maaseutu on maailman muutoksen maksaja"

  • 16.7.13:24
    EU

    MTK pelkää EU:n maataloustukien romahtavan: "Traktorimarssien talvi on tulossa"