Brittityylisen täystiilitalon rakentaminen alkaa

Yksi Joka Kodin Asuntomarkkinoiden syksyn 2003 seurantakohteista on puolentoistasadan neliön täystiilitalon rakentaminen. Asukkaat halusivat saada itselleen perinteisen, englantilaistyylisen talon. Tällaisiahan on tehty muuallakin Euroopassa jo vuosisatojen ajan, mutta juuri tässä muodossa tämä on Suomessa varsin uusi menetelmä.

Uuden runko ja väliseinärakenteisiin tarkoitetun terca-tiilen on kehittänyt Wienerberger - yritys ja tuotemerkki ovat Suomessa varsin uusia, vaikka tämä jo 1800 luvun alkupuolella perustettu itävaltalaisyritys on maailman johtava tiilenvalmistaja. Suomessa tiilet valmistetaan Lappilan ja Korian tiilitehtailla.

Muurausmenetelmä on ohutsaumamuuraus, jossa muurari säätää laastin paksuuden juuri oikeaksi säädettävän laastikelkan avulla. Päälle tuleva tiili nostetaan vain paikalleen ja naputetaan paikolleen, jolloin se saadaan täsmälleen oikeaan korkoon. Tällä päästään 2M moduuliin - tiilen nimellispituus on 297 mm, jolloin muurauksen etenemä on 300 mm. Leveys on normaalin tiilen mittainen - 130 mm - ja korkeus 195 mm.

Tiili on myös reijitetty joten sähkö- ja vesijohtoputket voidaan vetää sen sisällä. Samalla se keventää tuotetta: tiilen paino on noin 8,5 kg. Tämä tietysti helpottaa muuraustyötä. Kun tiilikelkka annostelee laastin tiilen reunamille jättäen tiilen keskiosan avoimeksi, sähkö- ja vesijohtovetojen teko on helppoa.

Laastia levitetään semmoinen määrä kuin ilmasto-olosuhteet antavat periksi. Kuumalla ilmalla ei siis kannata vetää kovin pitkiä pätkiä, ettei laasti pääse jämähtämään kelvottomaksi.

Tärkeä yksityiskohta rungon muurauksen - erityisesti ulkoseinän - yhteydessä ovat niin sanotut ramlat eli saumojen väliin painettavat muuraussiteet. Niihin painetaan aikanaan eristevilla. Ramlan pää jää pitkäks, jolloin se sitoo julkisivumuurauksen yhteen rungon kanssa. Ramloja laitetaan neljä kappaletta seinäneliötä kohden ja lisäksi kaikkiin aukkojen reunoihin, joissa eristeiden kiinni pysyminen on erityisen tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja