Brittiäiti paljastaa suovansa 5-vuotiaalle pojalleen kuusi tuntia ruutuaikaa päivässä: "Minun pitää keskittyä, kun teen töitä"

Brittiläinen tv-juontaja paljastaa The Sunin haastattelussa suovansa 5-vuotiaalle pojalleen jopa kuusi tuntia ruutuaikaa päivässä. Se on äidin mukaan turvallisempaa kuin antaa lapsen juoksennella ympäriinsä.

Kahden lapsen äiti Naomi Isted, 40, kertoo Rocco-poikansa rakastaneen teknologiaa koko pienen ikänsä. 

– Hän pelasi pelejä puhelimellani ja iPadillani jo 1,5 vuoden iässä, Naomi sanoo The Sunille.

Nyt 5-vuotiasta poikaa on vaikea erottaa älylaitteista. Jos Naomi piilottaa ne, Rocco odottaa äitinsä menevän suihkuun ja nappaa sen aikana tämän puhelimen itselleen. 

Roccon innostus näkyy erityisen hyvinä tekniikkataitoina. Naomi luonnehtii poikaansa ”teknologiavelhoksi”, joka luultavasti haluaa alkaa pian tekemään omia YouTube-videoita.

Äiti saa keskittyä rauhassa, kun lapsi pelaa

Jos Rocco voisi, hän pelaisi laitteillaan koko päivän. Varsin runsaasti Naomi lapselleen ruutuaikaa suokin, jopa kuusi tuntia päivässä. 

Koronakaranteenin aikana etätöitä tehnyt Naomi tarvitsee ympärilleen hiljaisuutta. Ruutujen ääressä lapset keskittyvät ja vaikenevat, eikä äidin tarvitse huolehtia heistä.

– Minun pitää keskittyä, kun teen töitä. Kun hän pelaa tietokoneellaan, tiedän hänen olevan turvassa, eikä juoksemassa ympäri taloa, jolloin hän voisi kaatua ja satuttaa itsensä, Naomi sanoo.

Eipä pojalla erityistä innostusta ulkoiluun tunnu muutenkaan olevan. Naomi kertoo Roccon alkavan huutaa ja itkeä, jos lasta yritetään houkutella koneen ääreltä pyöräretkelle. 

– Mutta kun hän lopulta menee ulos, hän todella rakastaa sitä. Tässä on kyse tasapainosta, hän ei pelaa videopelejä koko päivän joka päivä.

Naomi ja Rocco. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Ilmainen lapsenvahti älylaite ei kuitenkaan ole. Naomi kertoo Roccon kuluttaneen kahden kuukauden kotieristyksen aikana 700 puntaa, noin 780 euroa. Sataset ovat kuluneet peleihin ja nettikauppoihin. 

– Meillä ei ole mitään käsitystä, kuinka hän tekee sen. Olemme asentaneet kaikki lapsilukot, mutta silti hän tilaa asioita, Naomi sanoo.

Niille vanhemmille, jotka kyseenalaistavat lasten runsaan ruutuajan, Naomi esittää kysymyksen: Jos olet itse koko päivän kiinni puhelimessasi, miten voit määrätä lapsesi olematta tekemättä samoin?

Naomin oma työ pyörii internetin ympärillä. Hän kertoo olevansa kartalla siitä, mitä Rocco somessa tekee.

Runsas ruutuaika voi olla lapselle haitallista

Ruutuajan vaikutusta lapsen kehitykseen on tutkittu viime vuosina jonkin verran. Erityisesti pienten lasten kehitykseen runsaan ruutuajan on pelätty voivan vaikuttaa haitallisesti. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että liian vähäinen uni ja liiallinen ruutuaika on yhteydessä kognitiivisten taitojen, kuten kielen ja muistin, heikentymiseen 8–11-vuotiailla lapsilla.

Vaikka runsaan ruutuajan vaikutuksesta kognitiivisiin taitoihin ei ole suoraa näyttöä, tiedetään päivittäin pitkäksi venyvän ruutuajan aiheuttavan jo nuorille niska-hartiakipuja, päänsärkyä ja selkävaivoja. Näyttöjen edessä oleskelu houkuttaa liikkumattomuuteen ja naposteluun, minkä seurauksena voi olla lihominen.

Runsas lähinäyttöjen tuijottelu ja vähäinen ulkonaolo voivat myös aiheuttaa silmäoireita ja heikentää lapsen näköä.

Ruutuaikaa viihdemedian ääressä tulisi olla korkeintaan kaksi tuntia päivässä, linjaa UKK-instituutin alainen Terve koululainen -hanke.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat