Särkeekö päätä sietämättömästi? Syy voi löytyä rakkaasta esineestä

Särkylääkkeistä selvinnyt uusia riskejä 9:23
Videolla kerrotaan, millaisia seurauksia särkylääkkeiden väärinkäytöllä voi pahimmillaan olla.

Tuore tutkimus vihjaa, että älypuhelimen käyttö voi pahentaa päänsärkyä. Mahdollisia syitä havaitulle yhteydelle on monia.

Tuijotitko koko päivän puhelimen näyttöä ja nyt päätä särkee, eikä edes särkylääke auta? Kokemus ei ole tuulesta temmattu. Tuoreen intialaistutkimuksen mukaan älypuhelimien käyttäjät syövät useammin särkylääkkeitä mutta pienemmällä vasteella kuin ihmiset, jotka eivät käytä älypuhelimia. 

Havaittu yhteys ei välttämättä johdu älypuhelimesta itsestään vaan esimerkiksi asennosta, jossa laitetta käytetään.

Näin tutkimus tehtiin

Lääketieteellisen All India Institute of Medical Sciences -korkeakoulun tutkimukseen osallistui 400 intialaista, jotka kärsivät päänsärystä. Heistä reilu puolet käytti älypuhelimia ja vajaa puolet ei. Osallistujilta kysyttiin heidän päänsärkyhistoriastaan sekä älypuhelimen ja lääkkeiden käytöstään.

Analyysissään tutkijat huomasivat, että älypuhelimien käyttäjistä 96 prosenttia käytti särkylääkkeitä, kun taas älypuhelimia käyttämättömistä näin teki 81 prosenttia. Puhelimen käyttö vaikutti myös siihen, kuinka hyvin lääkkeiden koettiin tehoavan. Älypuhelimen omistajista 84 prosenttia koki saavansa jomotukseen helpotusta särkylääkkeistä, älypuhelinta omistamattomista särkylääkkeet tehokkaiksi koki 94 prosenttia.

Älypuhelimia käyttävät kärsivät muita useammin myös migreenikipua ennakoivasta aurasta. 

Sen sijaan tutkijat eivät huomanneet, että älypuhelimen omistaminen ja käyttö olisi vaikuttanut päänsärkyjen yleisyyteen, pituuteen ja vakavuuteen. Tutkimus ilmestyi Neurology: Clinical Practice -julkaisussa.

”Someniska” voi aiheuttaa päänsärkyä

Tutkimuksessa on selvät puutteensa, kuten osallistujien lyhyt seuranta-aika. Lisäksi löydökset todistavat vain yhteyden, eivät syy-seuraussuhdetta.

Se kuitenkin tiedetään, että älypuhelimen käyttö voi aiheuttaa esimerkiksi niskan kumartumista eli ”someniskaa”, joka voi johtaa lihaskireyksiin ja kipuihin. Katseen suuntaaminen pitkäaikaisesti lähinäyttöön puolestaan rasittaa silmiä ja voi lisätä päänsärkyä. Puhelimen sininen valo häikäisee ja pakottaa silmät tarkentamaan katsetta voimakkaammin, mikä voi väsyttää, rasittaa ja kuivattaa silmiä sekä aiheuttaa päänsärkyä ja unettomuutta.

Lisäksi älypuhelimen käyttöön liitetty jatkuva läsnäolo esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voi aiheuttaa päänsärkyä pahentavaa stressiä.

– Ongelman juurisyy ei ole vielä selvillä, luonnehtii yhdysvaltalainen neurologi Heidi Moawad American Academy of Neurologyn tiedotteessa.

Tiedot päänsäryn ja älypuhelinten käytöstä tarkentuvat todennäköisesti lähitulevaisuudessa. 

Lue myös:

    Uusimmat