Tutkijat: Tämän verran ruutuaikaa on jo liikaa – voi heikentää lapsen ajattelukykyä sekä muistia

Nettiriippuvuutta vai moraalista paniikkia? 7:40

Liian vähäinen uni ja liiallinen ruutuaika linkitettiin tuoreessa tutkimuksessa kognitiivisten taitojen, kuten kielen ja muistin, heikentymiseen. Tutkimuksesta uutisoivat muiden muassa The Washington Post ja BBC.

VIDEO: Nuorimmat nettiriippuvuudesta kärsivät ovat alakouluikäisiä. Mistä ilmiössä on kyse? Asiasta keskustelemassa pelikasvatuksen tutkija ja biohakkeri.

Alle kaksi tuntia vapaa-ajallaan älypuhelimia ja muita digilaitteita käyttävät lapset pärjäävät ajattelukykyä, kielellisiä taitoja ja muistia mittaavissa kognitiivisissa testeissä paremmin kuin näyttöpäätteiden edessä enemmän aikaa viettävät lapset.

Asia käy ilmi tuoreesta Lancet Child & Adolescent Health -lehdessä julkaistusta kanadalaistutkimuksessa, jossa tarkasteltiin yli 4500 lapsen käyttäytymistä. Tutkitut lapset olivat 8–11-vuotiaita.

Harva elää suositusten mukaan 

Tutkijat vertasivat saatuja tuloksia yhdysvaltalaisiin terveyssuosituksiin. Ne suosittelevat 8–11-vuotiaille lapsille vähintään tuntia fyysistä aktiivisuutta ja alle kahta tuntia ruutuaikaa päivässä. Lisäksi suositukset kehottavat lapsia nukkumaan 9–11 tuntia yössä.

SuomessaUKK-instituutti suosittelee 7–18-vuotiaille puoltatoista tuntia liikuntaa päivittäin. Tästä määrästä puolen tulisi olla reipasta liikuntaa.

UKK-instituutin alaisen Terve koululainen -hankkeen mukaan jo 1–2 tunnin päivittäinen tietokoneen käyttö on riski nuorille, sillä se aiheuttaa niska-hartiakipuja. Jos ruutuaika venyy päivittäin 4–5 tuntiin, voi lapsi kärsiä lisäksi alaselkäkivuista, päänsärystä sekä silmäoireista.

Tutkijoiden mukaan vain viisi prosenttia lapsista eli näiden suositusten mukaan. Lapsista 63 prosenttia vietti ruutua tuijottaen yli kaksi tuntia päivässä.

Runsas ruutuaika altistaa ongelmille 

Tutkimusta johtanut Jeremy Walsh kanadalaisesta Brittiläisen Kolumbian yliopistosta on huolissaan ruutuajan lisääntymistä.

– Meidän täytyy kiinnittää huomiomme siihen, kuinka pitkään olemme näyttöjen edessä. Tutkimus osoittaa, että ruutuajan rajoittaminen alle kahteen tuntiin on hyödyllistä lapselle, Walsh sanoi The Washington Postin mukaan.

Runsas ruutuaika voi vähentää päivittäistä liikuntaa ja estää riittävän yöunen saamisen. Lisäksi runsas ruutujen edessä vietetty aika voi lihasjännitykselle sekä virheasennoille.

Jatkotutkimuksia tarvitaan 

BBC huomauttaa jutussaan, että tutkimus osoittaa ainoastaan yhteyden ruutuajan ja heikentyneiden kognitiivisten taitojen välillä. Syy-seuraus-yhteyttä ei tutkimusten perusteella voi päätellä.

Tutkimuksessa ei myöskään otettu huomioon, miten lapset käyttivät ruutuaikaansa: katsoivatko he esimerkiksi televisiota, pelasivatko videopelejä vai käyttivätkö sosiaalista mediaa.

Lisäksi ongelmallisena voi pitää tutkimuksen perustumista lasten itseraportointiin. BBC:n haastattelema Cambridgen yliopiston tutkija kuitenkin toivoo, että ruutuajan yhteyttä lapsen kognitiivisiin taitoihin tarkastellaan syvemmin jatkotutkimuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat