Tapittaako lapsesi itsensä likinäköiseksi? Lääkäri kertoo lapsille sopivat ruutuajat – näin pitäisi tehdä vartin välein

Älylaitteiden vaikutus lasten näköön 7:39

Viime aikoina on puhuttu ja tutkittu paljon lähityöskentelyn vaikutuksia lasten näköön. Lähinäyttöjen, kuten älypuhelimien, tuijottaminen rasittaa silmiä ja syö aikaa ulkona olemiselta. Yhä useampi suomalaislapsi saakin silmälasit likitaitteisuuden takia.

Osa ihmisistä on aina kärsinyt likinäköisyydestä, mutta lähimpien vuosikymmenten aikana erityisesti lasten likinäköisyys on yleistynyt. Ilmiöstä syytetään niin ruutuajan lisääntymistä kuin ulkona olemisen vähentymistä.

Ulkona ollessaan ihminen katsoo tyypillisesti kauas, jolloin silmän mukauttajalihakset ovat lepoasennossa. Kun ihminen katsoo lähelle, silmän mukauttajalihakset ovat supistuneena ja rasitustilassa.

– Helposti käy sillä tavalla, että kun katsoo pitkään lähelle, niin kun nostaa katseensa ylös, silmän mukauttajalihakset eivät rentoudukaan, vaan ne jäävät pieneen jännitystilaan, selitti silmätautien erikoislääkäri Aurora Heickell Huomenta Suomessa torstaina.

Silmät tarvitsevat lepotaukoja näytön tuijottamisesta

Ihmisen pitäisikin nostaa katseensa lähinäytöltä, kuten puhelimelta, tabletilta tai tietokoneen näytöltä, 15–20 minuutin välein. Kerran tunnissa olisi hyvä nousta työpisteeltä. Heickell muistuttaa, että vanhempien vastuulla on seurata, miten kauan lapsi tuijottaa esimerkiksi puhelintaan.

Silmän mukauttajalihasten lepuuttamisen lisäksi lasten ruutuajan kokonaismäärää kannattaa tarkkailla.

– Mielestäni alle 2-vuotiaan ei tarvitsisi olla ruudun edessä ollenkaan, 2–4-vuotiailla ehkä semmoinen tunti päivässä maksimissaan, 4–6 vuoteen noin pari tuntia päivässä, ei paljoa sen enempää, Heickell luettelee.

Luonnonvalo ennaltaehkäisee likinäköisyyttä

Kun ruutuaika on tullut täyteen, kannattaisi lasta patistaa ulos. Esimerkiksi alkuvuonna julkaistun tutkimuksen mukaan ulkoilu ehkäisee lapsen likinäköisyyttä. Mahdollisia vaikutusmekanismeja ovat esimerkiksi fyysinen aktiivisuus, riittävä D-vitamiinin saanti sekä dopamiinin vapautuminen verkkokalvoilla.

Heickell suosittelee vanhempia huolehtimaan lisäksi, että lapset nukkuvat riittävästi, liikkuvat tarpeeksi ja syövät ravitsevaa ruokaa säännöllisesti.

Tunnista lapsen likinäköisyyden oireet

Tavallisesti lapsen likinäköisyys selviää koulussa terveystarkastuksissa. Lapsi voi kuitenkin kärsiä näköongelmista jo sitä ennen.

Heickell nimesi tapoja, joilla vanhempi voi tunnistaa lapsensa likinäköisyyden:

  • lapsi törmäilee esineisiin ja kompastelee rappusissa
  • lapsi kulkee epävarmasti epätasaisessa maastossa, kuten metsässä
  • lapsi siristelee silmiään tai sulkee toista silmäänsä
  • lapsi hieroo silmiään

Hyvä keino testata lapsen näköä on vierittää tai heittää lapselle pallo ja katsoa, miten hän saa sen kiinni, Heickell vinkkaa.

Jos vanhemmilla on silmälasit, tuleeko lapsesta automaattisesti likinäköinen? Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat