Mainos

Björkqvist ja motiivi

Jarmo Björkqvistin elinkautistuomio Jämsän käräjäoikeudessa luettiin koruttomasti. Niin se melkein aina menee. Yhden jutun muistan, jossa tuomittu itki hillittömästi. Jarmo Björkqvist istui tummassa puvussaan ilmeettömänä hiljaa.

Mielenkiinto tässä jutussa kohdistui tietysti täysin poikkeukselliseen ristiriitaan perheen kulissien ja tapahtumien välillä. Pienen keskisuomalaisen kunnan onnelliselta vaikuttava perhe: Nouseva poliitikkovaimo ja urheilua harrastava insinöörimies, pieni lapsi, omakotitalo ja koirakin. Sitten yht'äkkiä mies iskee vaimoaan leipäveitsellä 69 kertaa, joista valtaosa sydämen kohdalle. 2-vuotias tytär ilmeisestikin näkee tapahtuman tai on ainakin samassa huoneessa.

Miksi? "Perheriita kärjistyi" on liian helppo syy. Perheriitoja käydään Suomessa joka päivä tuhansia. Löytyykö jotain muuta?

Jarmo Björkqvististä tehtiin Niuvanniemessä mielentilatutkimus. Sen mukaan hän oli syyntakeinen eli ymmärsi mitä teki. Mielentila on salainen asiakirja, mutta sen verran oikeudenkäynnissä tuli ilmi, että hänen persoonallisuudessaan on narsistisia piirteitä.

Narsismin ongelmia parisuhteessa on kuvattu aiheeseen erikoistuneilla nettisivuilla täällä: "Narsistin piirteisiin kuuluvat itsekeskeisyys, manipuloivuus, hallitsevaisuus ja tunteettomuus. Tunnetasolla tällainen ihminen on pinnallinen, impulsiivinen, kateellinen, toisia omiin tarpeisiinsa käyttävä, ihailua vaativa, itsestään ja ominaisuuksistaan suuria kuvitteleva, vastuuton, ei koe syyllisyyden tuntoa ja lisäksi hänellä on empatian puute."

Mielentilatutkimusta en ole lukenut ja Björkqvistin olen nähnyt vain kahdesti oikeudessa. Jotenkin kuitenkin hänen netissä julkaisemassaan - ja myös jo siinä, että teksti päätyi nettiin - pitkässä tekstissä ja henkirikoksessa yllä kuvattuja piirteitä on näkyvissä. Vika on muissa, vaikka toki Jarmo Björkqvist otti vastuun rikoksesta.

Teon motiivi kuitenkin näyttää olleen se, että Jarmo Björkqvist koki Paula Björkqvistin lähtemisen uhaksi itselleen. Vaimo oli syypää riitaan ja Jarmo Björkqvist pyrki vain "rakentamaan avioliittoa".

"Kuinka pystymmekään pahaan, vaikka tarkoituksemme on hyvä", Jarmo Björkqvist kirjoitti tekstissään.

Niinpä. Surullinen tarina, jossa näin jälkikäteen on helppo todeta, että Paula Björkqvistin olisi pitänyt lähteä avioliitosta aiemmin.

Uhria ei tietenkään voi tälläkään perusteella syyllistää Jarmo Björkqvistin tekemästä murhasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.