Bild: Volkswagenin johdossa tiedettiin eläinkokeista – päästöhuijauksesta tuomittu pomo valvoi ryhmän toimintaa

Volkswagenin toimitusjohtaja kertoo olevansa järkyttynyt viikonloppuna julkitulleista tiedoista, joiden mukaan yhtiö on tukenut eläinkokeita. Volkswagen kiistää sen ylimmän johdon tienneen asiasta.

OIKAISU: Volkswagen ei testannut dieselautojensa päästöjä ihmisillä. Artikkelia muokattu. Lue lisää.

The New York Times kertoi viime viikolla, että Volkswagenin, Daimlerin ja BMW:n yhteinen tutkimusjärjestö EUGT on toteuttanut testejä, joissa apinoita on altistettu diesel-kaasuille Yhdysvalloissa New Mexicossa vuonna 2014. Pari päivää näiden paljastusten jälkeen saksalaismedia kertoi, että samankaltaisia testejä oli tehty myös ihmisillä tutkimuslaboratoriossa Länsi-Saksan Aachenissa.

Volkswagen-konsernin toimitusjohtaja Matthias Müller pahoittee ihmisten harhaanjohtamista ja epäeettisiä sekä kuvottavia testejä. Müller sanoi maanantai-iltana Brysselissä, että Volkswagenilla on nyt pitkä matka, jotta se saa jälleen menettämänsä luottamuksen takaisin.

Volkswagenin edellisestä suuresta kriisistä eli päästömanipulaatiokohusta on vain kaksi vuotta aikaa.

Dieselhuijauksesta tuomittu johtaja valvoi EUGT:n toimintaa

Vuoden 2014 apinatestit oli suunniteltu puolustamaan autoteollisuutta Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimuksilta. WHO nosti vuonna 2012 dieselmoottoreiden syöpäluokitusta.

Volkswagenin mukaan yhtiön ylin johto ei ollut tietoinen EUGT:n tekemistä kokeista. Saksalaislehti Bildin mukaan osa johtajista kuitenkin tiesi testeistä. Lehti perustaa väitteensä Volkswagenin sisäisille sähköposteille. Yksi väitetysti kokeista tiennyt johtaja oli dieselhuijauksesta 40 kuukauden vankeuteen tuomittu James Liang, jonka vastuulla oli ainakin jossain määrin valvoa EUGT:n toimintaa.

Lähde: Bild

***

3:14

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja