Bemarin salaista prototyyppiä ei ole ikinä esitelty yleisölle – M5-farmari McLaren F1:n V12-moottorilla on "mielipuolinen" luomus

Tässä on BMW:n kaikkien aikojen nopein ja tehokkain M 1:22
Aiemmin tänä vuonna esitelty BMW M5 CS on Bemarin kaikkien aikojen nopein ja tehokkain M.

BMW:n poikkeuksellista luomusta ei ole ikinä esitelty yleisölle, mutta sen kerrotaan olevan edelleen valmistajan salaisten prototyyppien kokoelmassa.

Ennen kuin McLaren istutti 6,1-litraisen V12-moottorin ikonisempaakin ikonisemman F1-superautonsa sisuksiin 1990-luvun alussa, testattiin moottoria täysin erilaisessa ajoneuvossa.

Tuolloin myllyn testimuulina toimi nimittäin E34-koppainen BMW M5 Touring. Perhefarkkujen silloinen kunkku ei ollut ihan niin yllättävä valinta kuin äkkiseltään saattaa tuntua, sillä myös itse voimanlähde oli baijerilaisvalmistajan taidonnäyte. 

McLaren tilasi BMW:ltä aikoinaan 350 kappaletta S70/2 V12 -moottoreita, mutta F1-superautoja valmistettiin lopulta vain 106.

Farkkumallinen M5 oli tuotannossa vuosina 1988–1995, ja normaalisti sen konepellin alla hönki 3,6-litrainen rivikutonen, josta saatiin tarjolle runsaat 300 hevosvoimaa. Bemarin V12-myllystä otettiin sen sijaan irti lähemmäs 630 hevosta.

Entinen McLaren-pomo David Clark vierail vuonna 2019 Collecting Cars -podcastissa, ja tuli paljastaneeksi, että tämä uniikki luomus on edelleen BMW:n salaisten prototyyppien kokoelmassa. Autoa ei ole ikinä esitelty suurelle yleisölle.

– Se on mielipuolinen laite, autolla aikoinaan ajanut Clark totesi podcastissa.

Lue myös:

    Uusimmat