Mainos

BBC: Tutkijat kyseenalaistavat myytin – "Kleopatra ei voinut kuolla käärmeen puremaan"

Uusi tutkimus kumoaa uskomuksen, jonka mukaan Egyptin muinainen kuningatar Kleopatran kuolema saattoi olla käärmeen aiheuttama. Manchesterin yliopiston mukaan Kleopatran kuoleminen käärmeen puremaan on yksinkertaisesti mahdotonta, kertoo BBC.

Egyptologit ja käärmeasiantuntijat ovat tutkineet historian kirjojen version, jonka mukaan kuningatar kuoli viikunakoriin piilotetun kobran puremaan. 

Kleopatra kuoli 39-vuotiaana noin 30 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tarinoiden mukaan kuningatar surmasi itsensä joko myrkyllä tai käärmeen puremalla sen jälkeen, kun hänen miehensä Marcus Antonius oli tehnyt itsemurhan kilpailija Octaviamuksen kaapattua vallan. 

Tutkijat toteavat, että käärme, joka tarinan mukaan olisi tappanut Kleopatran lisäksi vielä kaksi palvelijatarta, ei olisi ollut tarpeeksi pieni mahtuakseen viikunakoriin.

He muistuttavat, että kobrat ovat yleensä yli puolitoista metriä pituudeltaan ja saattavat kasvaa jopa 2,5 metriä pitkiksi. Sen kokoista käärmettä on vaikea piilottaa koriin, tutkijat perustelevat.

Lisäksi he kyseenalaistavat sen, että käärme pystyisi tekemään kolme tappavaa puremaa.

– Kobrat eivät ole ainoastaan liian suuria. Lisäksi on vain 10 prosentin todennäköisyys kuolla sen puremaan niin äkkiä. Suurin osa puremista on niin sanotusti kuivia, eli ilman myrkkyä, toteaa Manchesterin museon kuraattori Andrew Grey BBC:llä.

– Kobrat ovat toki vaarallisia käärmeitä. Purema aiheuttaa kuolion ja tappaa sinut varmasti, mutta aika hitaasti. Tämän takia olisi mahdotonta, että käärme tappaisi kaksi tai kolmekin ihmistä vuoron perään.

Suomessa tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.