Bakteerit viihtyvät keittiössä – oletko muistanut pestä nämä pöpöpesäkkeet?

Tiesitkö, että keittiössä piilee bakteerivaara? Lue, mitkä asiat keittiössä pitäisi muistaa puhdistaa erityisellä huolella!

Lavuaari ja keittiörätti ovat ilmeisiä bakteeripesäkkeitä, mutta oletko tullut ajatelleeksi, että yllättävämmissäkin paikoissa voi piillä vaara?

Jokapäiväisiin keittiövälineisiin voi kertyä bakteereja, jotka pahimmassa tapauksessa voivat johtaa vaikka ruokamyrkytykseen. Oletko muistanut puhdistaa seuraavat todennäköiset bakteerinkerääjät?

Veitsiteline

Ole rehellinen: oletko koskaan puhdistanut veitsitelinettäsi? Ota veitset pois, käännä teline nurinpäin ja ravistele murut pois. Pese teline kuumassa saippuavedessä ja puhdista reiät pienellä harjalla, kuten esimerkiksi tuttipulloharjalla. Sekoita noin neljä litraa vettä ja ruokalusikallinen astianpesuun tarkoitettua valkaisuainetta. Liota teline tässä seoksessa tai kaada seosta vain telineen reikiin. Anna vaikuttaa minuutin ja huuhtele sitten runsaalla vedellä ja asettele teline ylösalaisin kuivumaan.

Vältä bakteerien muodostumista pesemällä veitset ja antamalla niiden kuivua täysin ennen kuin laitat ne telineeseen.

Jääkaapin vihanneslaatikot

Salmonella, listeria, hiiva ja home viihtyvät vihreiden vihannesten ja porkkanoiden seassa ja likainen laatikko saastuttaa myös uudet, tuoreet vihannekset. Ota laatikko kokonaan pois jääkaapista kerran kuussa ja pese se lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella. Epämiellyttävistä hajuista pääset eroon ruokasoodaseoksella: 1–2 ruokalusikallista ruokasoodaa litraan vettä. Anna laatikon kuivua huolella.

Myös muut jääkaapin laatikot ja hyllyt kannattaa pestä säännöllisesti.

Tehosekoitin

Jos et muista seurata tehosekoittimesi puhdistusohjeita, saatat sekoitella smoothiesi joukkoon myös bakteereja. Pese tehosekoitin jokaisen käytön jälkeen irroittamalla kaikki osat toisistaan, myös terä ja tiiviste. Valmistajan ohjeista riippuen laita osat tiskikoneeseen tai pese käsin kuumassa saippuavedessä. Anna kaikkien osien kuivua huolella.

Säilykepurkin avaaja

Moni käyttää tätä kätevää apuvälinettä päivittäin, mutta heittää sen takaisin laatikkoon putsaamatta sitä lainkaan. Tällä tavalla ruoan joukkoon saattaa tulla bakteereja, hiivaa ja hometta. Puhdista avaaja huolellisesti joka käytön jälkeen. Avaajia on monenlaisia, mutta parasta on ostaa sellainen, jonka voi huoletta pestä tiskikoneessa.

Kannellinen eväsrasiasi

Saatat huuhtaista eväsrasiasi työpaikan lavuaarissa, mutta bakteerit villiintyvät, jos et puhdista rasiaa kunnolla. Jos rasian voi laittaa pesukoneeseen, tee se ehdottomasti. Muista pestä niin itse rasia kuin sen kansikin. Jos peset astian käsin, pidä erityinen huoli siitä, että puhdistat kunnolla kaikki urat.

LUE MYÖS:

Mitkä ovat Maria Nordinin ekovinkit keittiöön? Katso video:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat