Azerbaidzhanin GP:n topit ja flopit: Ferrarin 14-vuotinen unelma haihtumassa savuna ilmaan

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden kahdeksas kisa, Azerbaidzhanin GP päättyi Red Bullin juhliin.

Max Verstappen ajoi ykköseksi ja Sergio Perez täydensi Red Bullin päivää kakkostilallaan, kun Ferrari koki jälleen dramaattisia hetkiä sekä Charles Leclercin että Carlos Sainzin keskeytettyä.

Mercedes pokkasi tämän seurauksena jälleen palkintopallisijan George Russellin oltua kolmas ennen tiimikaveriaan Lewis Hamiltonia. Alfa Romeon Valtteri Bottas jäi 11:nneksi.


TOPIT:

Red Bull

Kauden kolmas kaksoisvoitto ja 80 pisteen MM-johto valmistajien sarjassa ilman edelleenkään täyttä selvyyttä siitä, onko Red Bullilla edes sarjan paras auto käsissään. Ferrarin jättiongelmien takia Red Bullille riittää nyt tasaisempikin suorittaminen, sillä luotettavuus on nousemassa tärkeimmäksi tekijäksi tämän kauden mestaruustaistelussa. Checo Perez ajaa loistavaa kautta, joka palkittiin juuri kahden vuoden jatkosopimuksella. Tätä menoa vain Red Bull -kuskien keskinäisen kilpailun kärjistyminen voisi enää antaa Ferrarille siimaa, mutta tällä hetkellä sellaisia ristiriitoja ei näy horisontissa.

George Russell ja Lewis Hamilton

Ferrarin luotettavuusongelmista kiittää myös Mercedes, joka napsi Russellin kanssa jo kauden neljännen palkintosijansa, vaikka oma auto ei näytä kehittyvän mihinkään. Russell on ollut aina kärppänä paikalla, kun kahdella kärkitallilla ilmenee ongelmia. Hamiltonin kunniaksi täytyy laskea se, että hän kamppaili komeasti neljäntenä maaliin karmeiden selkävaivojen kanssa.

AlphaTauri

Kohtalaisen vaisun alkukauden jälkeen myös Red Bullin kakkostiimi on alkanut nostaa päätään. Pierre Gasly oli Bakussa viides ja Yuki Tsunodallakin olisi ollut potentiaalia hyville MM-pisteille ilman takasiiven hajoamista.

Sebastian Vettel

Aivan telineisiin uuden sukupolven autonsa kanssa jäänyt Aston Martin sai maistaa harvinaista herkkua, kun nelinkertainen maailmanmestari murtautui ensin yhdeksänteen lähtöruutuun ja kruisaili sitten loistavalla yhden pysähdyksen taktisella onnistumisella kisassa peräti kuudenneksi.

VÄLIMALLI:

Daniel Ricciardo

Huhut lähdöstä McLarenilta ja jopa koko F1-uran päättymisestä käyvät kuumina. Australialainen ei kiistänyt tilanteensa vakavuutta, mutta vastaus keskusteluun oli ammattimiehen työtä. McLaren valitsi kuskilleen rohkean taktiikan, ja Ricciardo pystyi nokittamaan päivänvastaisella strategialla olleen tallikaverinsa Lando Norrisin edelle. Kahdeksas ja yhdeksäs sija eivät kuitenkaan ole sellaisia, joista McLaren haluaa ajaa kilpaa.

FLOPIT:

Ferrari

Jokin italialaistiimin rakentamassa moottorissa on perustavanlaatuisesti vialla, ja se jokin on nyt viemässä mahdollisuuden nousta ensimmäistä kertaa 14 vuoteen maailmanmestariksi. Azerbaidzhanissa neljä kuudesta Ferrari-moottorista jätti kuskit tien päälle. Korjausliikkeistä puhuttiin jo Barcelonan dramaattisen keskeytyksen jälkeen. Nyt alkaa oikeasti olla jo todella kova kiire löytää ratkaisu ongelmiin.

Mercedes

Kolmos- ja nelossija antavat taas sellaisen kuvan, että Mercedes olisi itse asiassa ihan kahden kärkitallin tuntumassa. Sen sijaan aika-ajossa tuli liki puolitoista sekuntia takkiin Leclercin paalupaikka-aikaan nähden, eikä kisassa olisi ollut mitään jakoa pysyä kärkinelikon vauhdissa ilman Sainzin ja Leclercin keskeytyksiä. Loppuajassakin pääseminen alle minuutin sisään Red Bulleista oli turva-autotilanteiden ansiota. Auto pomppii yhä järkyttävällä tavalla suorilla ajettaessa.

Lance Stroll

Kaksi karmeaa virhettä samalla aika-ajovedolla ja maaliintulo viimeisenä kuljettajana, jonka laitteet ylipäätään kestivät ruutulipulle asti. Samaan aikaan tallikaveri Vettel teki loistavaa työtä Aston Martinin auton kanssa.

Alfa Romeo

Valtteri Bottas tuskaili harvinaisella tavalla läpi viikonlopun samojen ongelmien kanssa. Alfa Romeo ei vain päässyt millään sinuiksi renkaiden kanssa. Kisaan 15. lähtöruudusta ja muista poikkeavalla taktiikalla, mutta vauhti ei kerta kaikkiaan riittänyt taistelemaan MM-pisteistä. 11:s sija tuli pelkästään muiden keskeytysten takia.

Fernando Alonso

Alpinen suoravauhti oli tänä viikonloppuna koko joukon parasta. Vanha mestari päätti kuitenkin mieluummin torpedoida kilpakumppanien kuin yrittää itse aikaparannusta, kun minuutit kävivät keskeytysten seurauksena vähiin lauantain aika-ajossa. Kokeneena kettuna hän toki osasi ajaa mutkan pitkäksi tyylillä, josta tuomariston oli mahdotonta osoittaa tahallisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat