Avin tulkinta muuttui: Kokoontumisrajoitukset eivät koske yhtiökokouksia ja muita vastaavia kokouksia

Aluehallintovirasto on muuttanut tulkintaansa eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun seurauksena: kokoontumisrajoitukset eivät enää koske yhtiökokouksia ja muita vastaavia kokouksia, Avi tiedottaa.

Uuden linjauksen mukaan yhtiökokouksiin ja muihin vastaaviin sääntömääräisiin tai lakimääräisiin kokouksiin ei pääsääntöisesti enää sovelleta yleisötilaisuuksia koskevia kokoontumisrajoituksia.

Tämä koskee esimerkiksi asunto-osakeyhtiöitä, osakeyhtiöitä ja osuuskuntia sekä rekisteröityjä yhdistyksiä, avi linjaa.

Tartuntatautitilanne huomioiden on avin mukaan kuitenkin suositeltavaa, että yhtiökokoukset järjestetään etäyhteydellä.

Tulkintamuutoksen syy on eduskunnan oikeusasiamiehen antama ratkaisu, jonka mukaan tartuntatautilain pohjalta tehdyt rajoitukset kokoontumisvapauteen rajoittavat perusoikeuksia.

Oikeusasiamies katsoi, ettei tartuntatautilain ja kokoontumislain erilaisten tarkoitusten perusteella voida tulkita eri tavoin termejä ”yleinen kokous” ja ”yleisötilaisuus”.

Avin aiempi näkemys perustui oikeusministeriön 18.3.2020 laatimaan virkamiesmuistioon. Tässä ministeriö katsoi, että esimerkiksi yhdistysten kokoukset, yhtiökokoukset ja vastaavat ovat yleisötilaisuuksia.

Avi kuitenkin huomauttaa, että esimerkiksi isojen pörssiyhtiöiden yhtiökokoukset voivat esimerkiksi kokonsa vuoksi täyttää yleisötilaisuuden määritelmän. Tarkkaa tulkintaohjetta tähän ei kuitenkaan annettu.

Useita satoja osallistujia sisältävä kokous pitää kirjallisesti ilmoittaa poliisille, avi muistuttaa. Tällöin tilaisuus katsotaan yleisötilaisuudeksi, jota kokoontumisrajoitukset koskevat.

1:32
STM alkaa valmistella koronatestitodistuksen vaatimista rajoilla – "Avi ja kunnat eivät ole käyttäneet mahdollisuutta riittävästi".


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja