Avatar

Yhdysvallat 2009. Ohjaus & käsikirjoitus: James Cameron. Tuotanto: Cameron, Jon Landau. Kuvaus: Mauro Fiore. Leikkaus: John Refoua, Stephen Rivkin. Musiikki: James Horner. Pääosissa: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribisi, Joel Moore, CCH Pounder, Wes Studi. Kesto: 165 min.

James Cameronin vuosikymmenen vienyttä suurprojektia, Avataria (2009), kannatti odottaa. Kolmituntinen, fantasiaa, science fictionia ja actionia saumattomasti yhdistelevä spektaakkeli on elokuvajättiläinen – arvioi sitä sitten miltä kantilta tahansa.

Titanicin (1997) Oscareilla palkittu tekijä julisti aikoinaan olevansa maailman kuningas. Vaikka laivan upotus saattoi vielä jakaa mielipiteet moisen väitteen suhteen, ei uutuus jätä arvailemisen varaa.

Cameronin ohjaama, käsikirjoittama ja tuottama Avatar näyttää suuntaa populaarielokuvan kehitykselle. Kyseessä on blockbuster-historian kiistaton virstanpylväs, jonka näkemystä ja ylivertaista toteutusta ei voi olla ihailematta.

Avatarin juonen selostaminen tuntuu typerältä, niin kuin aina omalakisen maailman luovien fantasioiden kohdalla. Kerrottakoon siis vain sen verran, että kyseessä on kertomus rammasta sotaveteraanista (Sam Worthington), joka saa yllättävän tilaisuuden tutustua vieraan planeetan mystisiin natiiveihin.

Kiintyessään perihumaaniin na'vi-heimoon mies havahtuu kasvavaan konfliktiin panteistisen ekoyhteisön ja ahneen ihmiskunnan välillä. Oman maapallonsa tuhonneet ihmiset havittelevat na'vien kallisarvoisia luonnonvaroja häikäilemättömästi armeijan tuella. Kun kriisi viimein kulminoituu kiehumispisteeseen, on ristiriitojen repimän jenkkisotilaan valittava puolensa viimeisessä taistelussa.

Avatar on häikäisevä, huikaiseva ja hehkuva ilmestys. Katsoja valmistautukoon ennen kokemattomaan elokuvaelämykseen. Cameronin mielikuvituksesta on versonut hämmästyttävä maailma lukemattomine yksityiskohtineen – notkeine eläimineen, neonkasveineen ja ihmisen kaltaisine v-vartaloisine olentoineen.

Maagisesta nähtävästä muodostuu eheä orgaaninen kokonaisuus, suurella ekosydämellä sykkivä eepos, jonka lumous viettelee vastustamattomasti. Kaiken kruunaa mitä onnistunein kolmiulotteisuus, jota ei liene koskaan aikaisemmin saatu toimimaan näin erinomaisesti perinteisen kerronnan hyväksi.

Poissa on kaikki 3D:hen aikaisemmin liitetty halpahintaisuus. Esineitä ei esimerkiksi Avatarissa singota yleisön suuntaan itsetarkoituksellisesti, vaan syvyysvaikutelma on valjastettu palvelemaan normaaleja kohtauksia ja tilanteita. Jos et ole koskaan aikaisemmin nähnyt ainuttakaan 3D-elokuvaa, Avatarilla on hyvä aloittaa.

Lopun pitkitettyä taistelujaksoa lukuun ottamatta Avatar on täysosuma. Se tulee muuttamaan käsityksemme paitsi kolmiulotteisen elokuvan tulevaisuudesta, myös mainstream-elokuvan uudesta, uljaasta huomisesta.

Katso elokuvan traileri .

Teksti: Outi Heiskanen

Lue myös:

    Uusimmat