Avataanko kilpailu apteekeille viimein? Kilpailuvirasto kannustaa

2:09

Suomen Apteekkariliitto epäilee, että kilpailun avaaminen heikentäisi apteekkipalvelujen saatavuutta syrjäseudulla.

Halu ravistella apteekkien lupakäytäntöä on noussut jälleen esille, tällä kertaa eduskunnassa. Kansaedustajat saivat joululukemistoksi toimenpidealoitteen, jonka mukaan apteekkilupien tarveharkinta pitäisi lopettaa.

– Kaksi muutosta pitäisi tehdä. Ensinnäkin sallittaisiin apteekin perustaminen kaikille, jotka täyttää lupaehdot, eli ne eivät muuttuisi miksikään, toteaa aloitetta ajava kansanedustaja Antero Vartia (Vihr.).

– Lisäksi nykyinen lääkkeiden kiinteä hinta pitäisi muuttaa kattohinnaksi, jolloin kilpailu olisi mahdollista.

Kilpailuvirasto on kannustanut aiemminkin avaamaan apteekkien kilpailua, eikä kanta ole muuttunut. Nyt apteekkariksi pääsee vain jos joku luopuu luvasta tai jos lupia myöntävä viranomainen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tarpeelliseksi katsoo.

– Ehkä se on aika vanhanaikainen järjestelmä kuitenkin loppujen lopuksi, eihän siinä markkinat toimi oikeastaan ollenkaan, toteaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Juhani Jokinen.

– Voi kysyä, että onko se kovin yhdenmukainen vaikkapa elinkeinovapauden yleisten periaatteiden kannalta.

Vartia vetoaa jopa liki sadan miljoonan euron vuotuisiin säästöihin lääkekuluissa. Suomen Apteekkariliitossa laskelmat kumotaan vanhentuneina ja puutteellisina. Lisäksi liitto muistuttaa, että reseptilääkkeiden hinnoittelu on jo laskenut lääkkeiden kuluttajahintoja Suomessa.

– Reseptilääkkeiden osalta tämmöistä hintakilpailua ei ole missään Euroopassa, että se on kyllä aika vieras ajatus meidän yhdenvertaisuuteen pohjautuvalle järjestelmälle, sanoo Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Kanta-asiakasalennuksilla kierretään kieltoa

Käytännössä hintakilpailun kieltoa kierretään jo nyt.

– Siellähän on esimerkiksi kanta-asiakasalennuksia, joiden kautta apteekki voi jossain määrin yrittää kilpailla hinnoilla. Yhtä hyvin sen voisi tehdä avoimesti, napauttaa Jokinen.

Apteekkariliitto painottaa puolestaan myös sitä, että nykyinen apteekkilupien rajoittaminen takaa lääkkeiden saatavuuden joka puolella maata.

– Tarveharkinnan poistaminen johtaisi siihen, että apteekit lähtisivät keskittymään kasvukeskuksiin, sanoo Hirvonen.

Pelkona on, että avoimessa kilpailussa proviisoreilla ei olisi enää kannusteita hakeutua pienemmille paikkakunnille apteekkareiksi, edes urakierron alussa.

Lisäksi Hirvonen muistuttaa, että apteekin pitää olla tarpeeksi suuri, jotta se voi pitää kyllin suurta varastoa saatavilla.

– Jos apteekkien määrää lähdettäisiin kasvattamaan, niiden koko pienenisi ja lääkkeiden saatavuus sitä kautta heikentyisi.

Kilpailu- ja kuluttajavirastossa myönnetään, että kilpailun avaaminen voisi vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen syrjäseuduilla.

– Luulen kuitenkin, että huomattavasti vähemmälläkin yhteiskunnan organisoinnilla pystyttäisiin saamaan aikaan tilanne, jossa palveluja saisi muualtakin kuin isoista kaupungeista, toteaa Jokinen.

Apteekkikilpailun sääntelyn tarpeellisuuden tai turhuuden pohtimisesta päättää ensin sosiaali- ja terveysministeri ja lopulta koko hallitus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja