Auttavatko omega-3-rasvahapot kuiviin silmiin? Tutkimus selvitti

15:18

Monet kuivista silmistä kärsivät kokeilevat omega-3-rasvahappovalmisteita, mutta todennäköisesti niistä ei saa vaivaan apua. Tieto perustuu New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistuun tutkimukseen.

Yllä olevalla videolla selviää, mikä yleinen puute Huomenta Suomen juontajalta löytyi verikokeissa.

Tutkimuksessa 330 kuivasilmäisyydestä kärsivää satunnaistettiin saamaan päivittäin 3 000 mg kalaperäisiä omega-3-rasvahappoja vuoden ajan. Verrokkiryhmään satunnaistettiin 170 potilasta. He saivat lumevalmisteena oliiviöljykapseleita.

Havaintojen perusteella omega-3-rasvahappoja päivittäin vuoden ajan nauttineiden silmäoireet kyllä vähenivät seurannan aikana, mutta muutos oli samaa luokkaa kuin verrokkiryhmässä, joka sai päivittäin oliiviöljyä. Näin ollen omega-3-rasvahappovalmisteiden ei voi sanoa vähentäneen kuivasilmäisyyttä.

Tutkimuksessa käytetyt kalaperäiset omega-3-rasvahapot tiedetään monella tapaa terveellisiksi, mutta tutkimusnäyttö niiden tehosta kuivasilmäisyyteen on ollut vähäistä. Siitä huolimatta osa lääkäreistä on suositellut niitä potilaille, joilla muut keinot eivät ole tepsineet.

Nyt julkaistujen tulosten valossa omega-3-rasvoista ei ole apua kuivasilmäisyyteen, mutta järkevästi otettuna niistä ei ole haittaakaan.

Kuivasilmäisyys on varsin yleinen vaiva, jonka taustalla voi olla kyynelerityksen väheneminen esimerkiksi hormonaalisten muutosten tai ikääntymisen myötä. Myös lääkehoidot ja esimerkiksi nivelreuma ja psoriaasi voivat aiheuttaa silmien kuivumista.

Oireita voi lievittää erilaisilla kostuttavilla silmätipoilla ja geeleillä. Myös huoneilman kostuttaminen ilmankostuttimella voi auttaa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja