Auttaminen kuuluu Eija Ahvon arkipäivään

Eija Ahvo kertoo omin sanoin, mitä muiden auttaminen hänelle merkitsee.

Kuusivuotiaana olin vähällä hukkua. Luotin vähäiseen uimataitooni liikaa ja vesi ei kantanut. Onneksi rannalla oli hiukan vanhempi serkkutyttö, joka auttoi minut laiturille. Tilanne jätti syvän pelon vettä kohtaan, mutta aikuisena olen huomannut, että kertomalla ja purkamalla kokemukset ulos voi vaikeistakin kokemuksista vapautua. Tarvitaan vain kuulija. Eli minua on kuultu, autettu ja sitä taitoa yritän parhaani mukaan viedä eteenpäin.

Elämässä on ollut paljon tilanteita, joissa ystävän, puolison, työtoverin tai lapsen apu on ollut merkittävä. Yhdessä tekeminen, luonnollisen yhteyden etsiminen ympärillä oleviin ihmisiin antaa hyvän kivijalan myös auttamiselle. Auttamisesta ja toisen huomioimisesta tulee arkipäivän asia. Jos lapsi kasvaa tällaisessa ilmapiirissä auttaminen ja avun saaminen on "luonnollista". Itse olen lapsena kasvanut tällaisen yhteisöllisyyden keskellä ja jäljet näkyvät.

"Tarttua toimeen" on hyvä sanonta. Kun näet epäkohdan, toimi! Ihmiset muodostavat Yhteiskunnan, Kunnan, Kylän, Korttelin, joten kaikkiin asioihin voi vaikuttaa. Ihmisten ja asioiden huomioiminen on etuoikeus. Päivän ilo. Elämän merkitys.

Teen paljon vapaaehtoistyötä, koska sitä kautta ymmärrän elämää paremmin ja saan siitä iloa. Opin myös paljon. Työkseni teen näyttelijän työtä ja roolin rakentamisessa mikään ei saa olla näyttelijälle vierasta. Haluan tietää mitä köyhyys on ja miten negatiivisesti se vaikuttaa esimerkiksi lapsen kasvuprosessiin. Haluan tietää mitä kadulla eläminen ja kasvaminen tarkoittaa.

Teen vapaaehtoisesti sellaisia tekoja, jotka itselleni ovat luonnollisia. Laulan vanhusten ja lasten kanssa ja heidän puolestaan. Puolustan luontoa henkeen ja vereen, olenhan osa sitä. Vastustan keinottelijoita, hyväksikäyttäjiä ja ydinvoiman lisärakentamista, koska mielestäni muillakin sukupolvilla on oikeus elää turvallisesti Suomessa ja koko maapallolla. Ja tämäkin on mielestäni "hyväntekemistä" itselle ja muille.

Kuunnella ja kuulla on kaksi eri asiaa. Kuulemisen opiskelu kannattaa, sillä se voi johtaa tekoihin. Kuulemalla lähimmäisen hädän voit tehdä hänet näkyväksi olkoon hän lähelläsi tai maapallon toisella puolella.

Tule laulamaan yhteislauluja ma 12.4 Pitäjänmäen Kulttuurikirkolle. Laulamalla voit auttaa Kairon katulapsia. Joskus se on pienestä kiinni.

Eija Ahvo

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja