Auton ovet ja lukot jäässä? Näillä vinkeillä pääset matkaan

Autojen ovet ja lukot jäätyvät jälleen helposti varsinkin Etelä-Suomessa. Kuskien, joilla on kauko-ohjattava lukitus autossaan, olisi myös hyvä huolehtia autojensa lukkopesistä.

Aurinko lämmittää koko maassa mukavasti päivisin, mutta yöpakkaset saattavat tuoda tullessaan ikävän yllätyksen autoilijalle aamuisin. Näillä vinkeillä saat autosi matkaan.

Ehkäise:

Estä lukon jäätyminen voitelemalla se lukkoöljyllä.

Ehkäise ovien tiivisteiden jäätyminen käsittelemällä ne silikonispraylla.

Muista aina valita laadukkaat aineet. Hinta on hieman korkeampi, mutta autosi säilyy parempikuntoisena.

Vaikka sinulla olisi kauko-ohjattava lukitus, muista silti säännöllisesti öljytä autosi lukkopesät. Kun avaimesta patteri joskus loppuu, on ikävä yllätys huomata, että lukko on vähäisen käytön takia jumissa, tai jäässä.

Aukaise:

Jos lukko on kuitenkin jäätynyt, käytä lukkosulaa. Älä säilytä lukkoöljyä tai lukkosulaa auton sisällä! Pakkaa se minigrip-pussiin, niin voit laittaa sen vaikka talvitakin taskuun.

Lukkosula kuivattaa lukkoa, joten muista aina käytön jälkeen voidella lukkopesä lukkoöljyllä.

Laita kaksi isoa minigrip-pussia sisäkkäin ja täytä kuumalla vedellä. Paina pussia lukkopesää vasten ja kokeile välillä, onko lukko sulanut. Varo, ettei vesi vuoda pussista ja kastele ovea ja lukkoa - ensi kerralla se on kahta kovemmin jäässä.

Sormien lämmittämiseen ulkoillessa tarkoitetut lämpöpussit toimivat myös. Paina pussia lukkopesään ja odota sulamista.

Onko sinulla sähkötolppa? Kytke hiustenkuivaaja tolpan töpseliin ja puhaltele sulaksi. Muista varoa maalipintaa.

Avaimen lämmittäminen esimerkiksi sytkärillä voi joskus auttaa, jos pelkästään lukkosylinteri on jäässä. Työnnä kuuma avain lukkopesään ja odota hetki ennen kääntämistä.

Auton tupakansytytin lukkopesää vasten sulattaa lukon nopeasti. Katsele onko muita autoilijoita lähdössä samaan aikaan ja lainaa heiltä.

Muista!

Muista: kun lukko on auki, estä uudelleen jäätyminen voitelemalla lukko lukkoöljyllä, aseöljyllä tai ompeluöljyllä.

Kuivaa ovien tiivisteet ja voitele ne silikonispraylla tai -puikolla. Spraylla levitettäessä silikoni saattaa suihkiutua sinne tänne – suihkuta sprayta ensin kankaanpalalle ja pyyhi tiivisteet.

Tarkistathan myös säännöllisesti auton nesteet – jäähdytysneste, tuulilasinpesuneste, jarruneste, ja öljyt – sekä valojen puhtauden ja toimivuuden.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat