Auton kojelaudassa on iso punainen nappi – tiedätkö, milloin sitä saa painaa?

Auton hätävilkkujen käyttöön tulee muutos 0:58
Auton hätävilkkujen käyttöön tuli muutos kesällä 2020. Autoliiton videolla kerrotaan uudistuksesta kaikki tarpeellinen. Jutun perästä löydät videon siitä, miten hätävilkkuja suositellaan käytettävän hälytysajoneuvoja kohdatessa.

Auton hätävilkkujen käyttäminen on nykyisin aiempaa vapaampaa, mutta turhaan niitä ei saa välkytellä. Katso videoilta, kuinka otat niistä kaiken hyödyn irti.

Auton hätävilkut kytketään painikkeesta, jossa on kolmiosymboli. Usein painike sijaitsee keskellä kojelautaa tai keskikonsolia ja on väriltään punainen. Se voi kuitenkin löytyä myös esimerkiksi katosta läheltä peruutuspeiliä.

Vanhan tieliikennelain aikaan hätävilkkujen käyttö oli sallittua pysäytetyssä tai pysäköidyssä ajoneuvossa, mutta kesäkuussa 2020 voimaan astuneen uuden tieliikennelain myötä niiden käyttö on huomattavasti aiempaa vapaampaa. Uusi tieliikennelaki sallii esimerkiksi monista Euroopan maista tutun tavan käyttää hätävilkkuja.

Viranomaiset julkaisivat viime viikolla päivitetyt ohjeet hälytysajoneuvon kohtaamiseen. Vakavaa onnettomuutta seuranneessa uudessa ohjeistuksessa korostetaan hätävilkkujen käyttämistä.

Katso alla olevalta videolta, miten hätävilkkuja kannattaa käyttää hälytysajossa olevan ambulanssin, paloauton tai poliisiauton kohdatessaan.

Uusi ohjeistus: Näin kohtaat hälytysajoneuvon liikenteessä 0:35
VIDEO: Viranomaiset julkaisivat uudet toimintaohjeet hälytysajoneuvon kohtaamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat