Autoilija, tiesitkö tästä? Ennen kielletty tapa onkin nyt sallittu: "Voi olla tarpeen varoittaa muita"

Auton hätävilkkujen käyttöön tulee muutos 0:58
Auton hätävilkkujen käyttöön tuli kesäkuussa muutos. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo kaiken uudistuksesta.

Auton hätävilkkujen käyttö on nykyisin sallittua myös ajon aikana.

Monesta Euroopan maasta tuttu tapa käyttää hätävilkkuja on uudessa tieliikennelaissa olevan pykälän myötä sallittua myös Suomessa.

Aiemmin hätävilkkuja on saanut käyttää ainoastaan vain kolarin tai vian takia pysähtymään joutuneessa ajoneuvossa, mutta nykyisin hätävilkkujen kytkeminen on sallittua myös auton liikkuessa, mikäli niillä varoitetaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.

– Hätävilkuilla voi varoittaa muita tienkäyttäjiä liikkuvasta ajoneuvosta esimerkiksi tilanteessa, jossa edellä on sattunut onnettomuus ja liikenne alkaa ruuhkautua. Näin syksyllä voi olla tarpeen varoittaa muita myös tielle tulleista tai tienpientareella käyskentelevistä hirvieläimistä. Hätävilkuilla on mahdollista saada tieto vaarasta ajoissa muille tienkäyttäjille, jolloin voidaan välttyä niin ensimmäisiltä kuin jatkotörmäyksiltä, Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen kertoo finanssiryhmä LähiTapiolan tiedotteessa.

Muista nämä!

Hätävilkkuja käyttäessä on syytä huomioida, että niiden ollessa päällä ei tavallisilla vilkuilla pysty viestimään liikkeellelähtö-, kaistanvaihto- tai kääntymisaikomuksesta. Tämän vuoksi hätävilkkuja ei kannata käyttää yhtäjaksoisesti esimerkiksi toista ajoneuvoa hinattaessa, vaikka uusi laki sen tietyissä tilanteissa mahdollistaakin.

Pysäytetyssä autossa hätävilkkuja käytettäessä on syytä pimeään aikaan kytkeä seisontavalot eli parkit päälle, jotta keulan hätävilkut eivät häviä ajovalojen loisteeseen. Lisäksi seisontavalojen palaessa pystyy kauempaa lähestyvä tienkäyttäjä päättelemään hätävilkut päällä seisovan auton autoksi.

Monissa nykyautoissa hätävilkut menevät hätäjarrutuksessa myös automaattisesti päälle. Usein valot eivät kuitenkaan ole onnettomuushetkellä ensimmäisenä kuljettajan mielessä.

Lähteet: LähiTapiola, Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat