Automaattisen autoilun ihanuus

Volkswagen julkaisi hiljattain uuden V-Charge-projektin, jonka tarkoitus on tutkia ja kehittää itseään ajavia autoja sekä automaattista sähköautojen latausta. Uutisen tuosta projektista sekä havainnollisen videon voit katsoa tämän jutun lopussa olevasta linkistä.

Sekä sähköautot että itseään ajavat autot jakavat voimakkaasti mielipiteitä. Toiset pitävät niitä lähitulevaisuuden ratkaisuina autoilun haasteisiin, toisen puolestaan hölynpölynä ja julkisuuskikkailuina, joilla ei ole realistisia mahdollisuuksia sen paremmin yleistyä kuin edes toimia kunnolla – ainakaan vielä muutamaan kymmeneen vuoteen.

Veikkaan, että seuraavat viisi vuotta maalaavat jo aika selvän kuvan siitä, kumpi ryhmistä on oikeassa…

Kävin juuri ajamassa tuoretta VW Passat GTE:tä, ja Volkswagen demosi meille V-Chargen toimintaa Amsterdamin lentokentällä. Kukaan ei voi kiistää, ettei moinen palvelu olisi hieno. Saavut lentokentälle, hyppäät ulos autosta tavaroinesi, ja auto etsii sen jälkeen itselleen induktiolatauksella varustetun parkkipaikan ja jää odottamaan paluutasi. Nopeaa ja helppoa.

Tämä on kuitenkin vain hyvin rajoittunut kuva. Kävin miettimään palvelun laajempaa tulevaisuutta, ja iso kuva näyttää ainakin isoimmissa kaupungeissa mielenkiintoiselta.

Yhä useampi suurkaupunki rajoittaa aivan ydinkeskustassa liikkumista muulla kuin sähkön voimalla. Tämä edistää väkisinkin niin sähköautojen kuin myös ladattavien hybridien yleistymistä.

Yhä useammassa suurkaupungissa on tarjolla jo yhteisautopalveluita, joissa palveluun rekisteröityneillä on käytössään yhteiskäytössä olevia autoja. Niitä ei tarvitse omistaa, ja niiden käyttö on helppoa sekä selvästi taksia edullisempaa. Lisää noista palveluista myös tämän jutun lopussa.

Autot osaavat ajaa itseään jo nyt, niiden toiminta muun liikenteen seassa vaatii vain jatkokehittelyä sekä muutoksia lakipykäliin. Lisäksi autot pitää saada vielä kommunikoimaan keskenään sekä älyliikennejärjestelmien kanssa.

Eli… Voisiko tulevaisuuden kaupunkikuva olla sellainen, ettei ihmisten tarvitse enää omistaa autoa? Sellainen tulisi älypuhelimella tilattuna kotiovellesi yhtä nopeasti kuin taksi. Se veisi sinut haluamaasi paikkaan ja jatkaisi siitä seuraavan asiakkaan luo. Jos olet liikkeellä yksin tai kaksin, se voisi olla pieni Smart. Jos käyt Ikeassa, se olisi pakettiauto. Jos haluat perheen kanssa puistoon, se olisi tila-auto.

Nuo sähköllä toimivat autot surraisivat ympäri kaupunkia, ja aina kun niillä ei olisi ajoa, ne hakeutuisivat automaattisesti latautumaan. Ruuhkat vähenisivät, ja ihmiset olisivat vähemmän stressaantuneita, kun heidän ei tarvitsisi ajaa ruuhkissa. Autot olisivat myös selvästi nykyistä tehokkaammassa käytössä, eikä kenenkään tarvitsisi metsästää parkkipaikkoja.

Utopiaa vai ei? Aika näyttää. Ja kyllä, robottiautot voivat tehdä virheitä ja järjestelmät voi kaatua. Mutta näyttäkää minulle ihminen, joka ei olisi koskaan tehnyt virhettä…

Lue myös:

    Uusimmat