Autokauppias huomasi uuden trendin: Tähän asiaan suomalainen autonostaja kiinnittää nyt huomiota

Millainen auto sopii ikäihmiselle? 7:34
Millaisiin asioihin autoa ostaessa tulee kiinnittää huomiota silloin, kun ikää alkaa jo olla enemmän?

Vaihtoautoketju Kamuxin teettämä Suomalaiset autokaupoilla -tutkimus paljastaa mielenkiintoisen muutoksen kuluttajien ostokäyttäytymisessä.

Suomalaiset autokaupoilla -kyselytutkimuksen mukaan suomalaisautoilijat kiinnittävät yhä enemmän huomiota autonsa käyttö- ja korjauskustannuksiin sekä ekologisuuteen.

Yli tuhannen vastaajan kyselytutkimus pyrki selvittämään auton käyttökustannuksiin liittyviä asennetrendejä vertailemalla vuoden 2018 ja 2020 vastauksia erinäisiin väittämiin.

Suurin muutos liittyy Kamuxin tiedotteen mukaan auton käyttökustannusten pienentämiseen. Useampi kuin joka kolmas (35 %) on täysin samaa mieltä siitä, että he haluavat valita käyttökustannuksiltaan edullisen auton. Kaksi vuotta sitten täysin samaa mieltä väittämän kanssa oli vain alle neljäsosa (24 %) vastaajista.

Kamuxin maajohtaja Tommi Iiskonmäki arvioi yhtiön tiedotteessa, että muutos heijastelee laajempaakin taloudellisen harkitsevuuden lisääntymistä suomalaisten keskuudessa.

– Autoiluun liittyy erilaisia kustannuksia ja kuluja, kuten ajoneuvovero, mahdollinen käyttövoimavero, polttoainekulut, vakuutukset, pysäköinnit ja huollot sekä vielä arvonalenema. Harkituilla valinnoilla voi vaikuttaa vuotuisiin kustannuksiin merkittävästi, Iiskonmäki sanoo.

Vähäpäästöisyys kasvattaa suosiotaan

Suomalaisten kiinnostus ja tietoisuus erilaisten autojen päästöistä on kasvanut viime vuosina. Tämä nousi esille myös vastauksissa enemmän kuin aiemmin.

Vähäpäästöisyys oli ehdoton valintakriteeri useammalle kuin joka viidennelle (22 %) vastaajalle.

Ladattavat autot ovat nostaneet suosiotaan voimakkaasti myös uusissa autoissa. Niiden osuus syyskuun ensirekisteröinneistä oli ennätykselliset 24 prosenttia. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun töpselimallien osuus rikkoi 20 prosentin rajan. Koko vuoden osuus on asettumassa 18 prosenttiin.

Auton hintaetua vaikea hahmottaa

Iiskonmäen mukaan monilla autoilijoilla on aiempaa enemmän vaikeuksia hahmottaa eri käyttövoimien hintaetua tai -eroa.

– Aikaisemmin se [ero] kulminoitui polttoainelaatuun ja sen hintaan sekä omiin ajoihin, mutta nykyään pitää pohtia esimerkiksi myös lataustolpan asennuskustannuksia tai kaasu- ja hybridiauton ajoittaista bensiini- tai dieselkäyttöä ja sen kustannusta.

Lähteet: Kamux, Autoalan tiedotuskeskus

Lue myös:

    Uusimmat