Autoilija, varo! Näistä helposti syntyvistä pikkuvaurioista tulee usein yli tonnin lasku

Parkkipaikalla piilee monta vaaraa – tiedätkö, kuka väistää ja ketä? 4:12
Mitä asioita parkkipaikalla ajaessa tulisi muistaa?

Vakuutusyhtiön mukaan parkkipaikoilla kolisee Suomessa keskimäärin vähintään sata kertaa päivässä.

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan kyselyn mukaan noin joka kolmas autoilija on kokenut kolhuja parkkipaikalla viimeisen parin vuoden aikana.

– Määrä voi kuulostaa suurelta, mutta toisaalta parkkipaikoilla sattuvat pienet peltikolarit ja muut pysäköintivahingot ovat yksiä yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia ajoneuvovahinkoja. Yllättävän usein kolhu syntyy ihan siitä, että avaa oven naapuriauton kylkeen. Muita riskitilanteita ovat esimerkiksi peruuttaminen sekä toisen ajoneuvon väistäminen pysäköintialueen ajoväylällä, kertoo ajoneuvovakuutusten korvauspäällikkö Mikko Tulla Lähi-Tapiolan verkkosivuilla.

Lähi-Tapiolan mukaan Suomen pysäköintialueilla kolisee keskimäärin ainakin sata kertaa päivässä.

– Autoilijana on tietysti vaikea täysin välttyä hankalilta pysäköintitilanteilta. Arjessa kolhuja voi kuitenkin pyrkiä ehkäisemään esimerkiksi jättämällä auton kaupan parkkipaikalla vähän loitommas ovista tai väljempään tilaan. Autolle takaisin tullessa kannattaa myös aina luoda silmäys ympärilleen. Onko esimerkiksi joku lähdössä liikkeelle tai saapumassa pysäköintialueelle? Ulkona seisten on todennäköisesti helpompi nähdä ja ennakoida tulevia liikennetilanteita kuin kuskin paikalla jo istuessa, Tulla kertoo.

Vaurion korjaamisen kulut voivat usein nousta tuntuviksi.

– Harmittomalta näyttävän kolhun korjauskustannukset voivat nousta yllättävän suureksi, jos peltiä pitää oikoa ja esimerkiksi erikoismaalipintaa tai tekniikkaa uusia. Tyypillinen korvaamamme auton pysäköintivahinko maksaa noin tuhat euroa. Usein korvaussummat nousevat kuitenkin tätä suuremmiksi, autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri kertoi Lähi-Tapiolan verkkosivuilla viime keväänä.

Liikennevakuutus korvaa syyttömälle osapuolelle aiheutuneet vahingot, pääsääntöisesti kaikkien osapuolten henkilövahingot sekä muita omaisuusvahinkoja liikennevakuutuslain mukaisesti. Liikennevakuutus on pakollinen liikenteessä oleville moottoriajoneuvoille. Omalle autolle aiheutuneiden vahinkojen varalta ajoneuvon voi vakuuttaa vapaaehtoisella autovakuutuksella eli kaskovakuutuksella.

Lähi-Tapiolan teettämään kyselytutkimukseen osallistui 4.–26.1.2021 kaikkiaan 5 539 suomalaista. Pysäköintiaiheisiin kysymyksiin vastasi 1 908 henkilöä, jotka ovat ajaneet autoa viimeisen 12 kuukauden aikana. Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja sen tilastollinen virhemarginaali on noin 1,3 prosenttiyksikköä.

Lue myös:

    Uusimmat