Autoilija, älä sorru tähän katalaan houkutukseen juhannuksena tai paluumatka voi jäädä haaveeksi – talvinen riesa vaanii auton akkua myös kesällä

3:56
Älä nukahda rattiin! Vinkit videolla, miten välttää vaara.

Autoliiton tiepalvelun tyypillinen avustus juhannuksena on apuvirran antaminen, sillä moni unohtaa, että auton akku latautuu vain auton ollessa käynnissä.

Huolellisuudella autoilija voi varmistaa, että paluumatkakin alkaa ajallaan, Autoliitto muistuttaa verkkosivullaan.

Akkuongelmat yhdistetään usein talveen ja koviin pakkasiin, mutta apuvirtakeikat työllistävät Autoliiton tiepalvelua myös kesällä. Akkuja tappaa paitsi helle, myös erilaisten lisävarusteiden käyttö. Näistä jälkimmäinen on hyvin tyypillinen syy avuntarpeeseen juhannuksena ihmisten viihtyessä ulkona ja elintarvikkeiden tarvitessa viilennystä.

Musiikki vie helposti virrat

Tyypillisesti akku tyhjennetään juhannuksena kuunnellen musiikkia auton soittimesta auton ollessa sammuksissa. Myöskään matkapuhelimien ja muiden älylaitteiden lataamiseen tai autojääkaapin käyttöön ei virtaa ole rajattomasti tarjolla.

– On tärkeää muistaa, että akku latautuu vain auton ollessa käynnissä. Mökille päästyä juomat kannattaakin viilentää mieluummin veteen upotetussa katiskassa kuin autojääkaapissa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Älä tee tätä virhettä

Jos akku kuitenkin aiheuttaa ongelmia, ei varsinkaan uudempiin autoihin kannata antaa virtaa omatoimisesti toisesta autosta. Virhe esimerkiksi kaapelien kytkennässä tai huonot kaapelit saattavat aiheuttaa vakavia vaurioita sekä virtaa antavan että avustettavan auton sähköjärjestelmiin – huonossa tapauksessa sytyttää koko auton palamaan. Vakuutus ei tällaisessa tapauksessa korvaa vahinkoja.

– Apuvirran antoon on syytä pyytää ammattiapua useammastakin syystä. Tiepalvelumiehillä on vankka kokemus ja asianmukaiset, nykyaikaisen ajoneuvotekniikan edellyttämät välineet apuvirran antoon. Jos vahinko jostain syystä silti pääsee sattumaan, tiepalvelulla on aina vastuuvakuutus, Vesalainen muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja