Mainos

Autoaakkoset: FSI, TFSI ja TSI – mitä ihmettä, VAG?

Autojen takaluukuissa on totuttu näkemään mitä erilaisempia kirjainyhdistelmiä.

Kysyimme Autoliiton koulutuspäälliköltä Teppo Vesalaiselta, mitä Volkswagen-konsernin (ent. VAG) bensiinimoottorien lyhenteet oikeasti tarkoittavat.

FSI eli Fuel Stratified Injection on suorasuihkutusteknologiaan perustuva Volkswagen Groupin bensiinimoottori. Siinä polttoaine suihkutetaan paineistettuna suoraan palotilaan.

Tekniikalla on pyritty parempaan polttoainetalouteen kuin imusarjasuihkutuksella. Samalla on ollut tarkoitus saada moottorista enemmän tehoa jo pienillä käyntinopeuksilla.

FSI-moottorit ovat olleet tärkeä askel kohti nykyisin käytössä olevaa samaisen konsernin TSI-tekniikkaa.

TFSI- eli Turbo Fuel Stratified Injection -moottoreissa FSI-tekniikkaan on lisätty turboahdin, jonka avulla moottorin voimantuottoa on saatu lisättyä.

TSI eli Twincharged Stratified Injection tarkoitti alunperin kaksoisahdettua bensiinimoottoria, jossa on sekä perinteinen turboahdin että mekaaninen kompressoriahdin. Niiden avulla moottorista saadaan irti paljon tehoa pienestä kuutiotilavuudesta huolimatta.

Kaksoisahtamisen kerrotaan myös lyhentävän niin sanottua turboviivettä.

Nykyään osa Volkswagen Groupin merkeistä käyttää TSI-lyhennettä myös yhdellä, perinteisellä turboahtimella varustetuista moottoreista. Audi näyttää edelleenkin käyttävän näistä TFSI-mallimerkintää. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.