Mainos

Aurinko oli tänään korkeimmillaan - kesä alkoi virallisesti

Tänään iltapäivällä kello 14.51 aurinko oli korkeimmillaan tänä vuonna ja tähtitieteellisesti se merkitsee kesän alkamista virallisesti.

Kesää kestää 94 vuorokautta, päivä on nyt siis pisimmillään ja yö lyhimmillään.

Kesäpäivän seisauksen aikaan päivän pituus on Helsingissä melkein 19 tuntia. Helsingistä pohjoiseen mentäessä kesäyöt aina vain pitenevät. Yöttömän yön raja saavutetaan napapiirillä Rovaniemen kohdalla.

Tarkalleen ottaen yötöntä yötä vietetään Ilmatieteen laitoksen mukaan myös napapiirin eteläpuolella Tornio - Kuusamo -linjalla. Nuorgamissa yötön yö alkaa 16.5. ja päättyy 29.7.

Kesäpäivän seisauksesta päivät alkavat taas lyhetä. Kesää kestää 94 vuorokautta. Tähtitieteellisesti laskettu kesä siis päättyy 23. syyskuuta.

Kesäpäivän seisausta on juhlittu jo vuosituhansien ajan, tänään lähes 40 000 ihmistä kokoontui Stonehengen muinaiseen kivikehään Britanniassa. Paikalla perinteisessä kesäpäivänseisausjuhlassa oli muun muassa muinaisen druidiuskonnon harrastajia ja muita pakanoita.  

Kesäpäivänseisaus on ainoa kerta vuoden aikana, jolloin yleisö päästetään kulkemaan kivikehässä. Kehän paadet ovat 3-6 metriä korkeita ja seisovat kolmessa sisäkkäisessä renkaassa.  

Arvio on, että kehä rakennettiin vuosina 3000-1600 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Stonehengen tarkoituksesta ei ole varmuutta. Kivikehää on ehdotettu muun muassa tähtitieteelliseksi kalenteriksi, temppeliksi ja parantamiskeskukseksi. Sinne on haudattu ihmisiä, mutta se on voinut toimia myös uskonnollisena kokoontumispaikkana.  

Jo 60-luvulla amerikkalainen tähtitieteilijä Gerald Hawkins julkaisi kirjan, jossa hän pyrki osoittamaan kivipaasien yhteyden Auringon ja Kuun asemiin. Tutkijan mukaan Stonehenge olisi toiminut laskentalaitteena esimerkiksi Kuun pimennysten ennustamiseen.

Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 10 asteen yläpuolelle ja päättyy, kun se vastaavasti laskee saman rajan alle. Terminen kesä kestää Etelä-Suomessa neljä kuukautta, Pohjois-Suomessa vain kaksi. Etelä-Suomessa terminen kesä alkoi jo toukokuussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja