Mainos

Auringonpaiste vähissä – talvi paikoin harvinaisen pilvinen

Talvi on ollut tähän asti pilvinen. Monilla paikkakunnilla auringonpaistetunteja on selvästi tavanomaista vähemmän.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan talvi on tähän asti paikoin pilvisimpien talvien joukossa 50 viime vuoden aikana. Esimerkiksi Jyväskylässä on ollut vain 18 auringonpaistetuntia kahden ja puolen kuukauden aikana joulukuun alusta eiliseen.

– Aurinko on paistanut tänä talvena laajalti tavanomaista vähemmän, mutta maan keskiosa taitaa korostua erityisesti. Tilastojen mukaan Jyväskylässä auringonpaistetunteja on ollut toiseksi vähiten vuodesta 1961 lähtien. Tämä lähentelee jo poikkeuksellista tilannetta eli toistuu keskimäärin kerran 30 vuodessa, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitokselta.

Myös Sodankylässä auringonpaistetunteja on tänä talvena tilaston toiseksi vähiten. Helsinki-Vantaan lentoaseman havaintopisteessä auringonpaistetunteja on tilaston kuudenneksi vähiten, Jokioisilla kolmanneksi vähiten ja Seinäjoella kymmenenneksi vähiten.

Suomen talvet pilvisiä

Talvi on Suomessa synkkää aikaa. Päivät ovat lyhyitä ja auringon voima heikko, koska aurinko paistaa viistosti läheltä horisonttia.

– Auringon vähäisen voiman takia maan pinta ja ilma sen yllä jäähtyvät, kunnes ilmassa oleva kosteus tiivistyy. Tämä näkyy pilvinä, sumuina ja kuurana. Talvella oletusarvona on siis pilvinen sää ja selkeälle säälle pitää olla jokin syy, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Yleisimpiä syitä kirkkaalle säälle ovat kylmät talvikorkeapaineet ja kun rannikolla sula meri pitää ilman niin lämpimänä, ettei ilma jäähdy kosteuden tiivistymiseen asti.

– Kirkasta säätä tulee myös silloin, kun ilmavirtaus käy Norjan vuoriston yli ja kosteus jää sinne. Tällöin meille pääsee kuivaa ja kirkasta ilmaa, erityisesti Pohjois-Suomeen. Nämä säätä kirkastavat vaikutukset ovat pienimmillään maan keski- ja itäosassa, missä on myös keskimäärin pilvisintä, toteaa Pekka Pouta.

Pilvinen sää jatkuu

Pilviset päivät jatkuvat loppuviikolla. Sää on koko maassa enimmäkseen pilvipoutaista, heikkoja lumisateita voi tulla paikoin. Lämpötilat ovat pääosin pakkasen puolella.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa paikkakuntakohtaiset ennusteet, sadetutka ja laskettelukeskusten säätiedot.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja