Mainos

Asuntomessut Valkeakoskella 10.7.–9.8.2009

Energiatehokkaan rakentamistekniikan uutuudet, kylämäisyys sekä yksilöllinen piha- ja puutarharakentaminen ovat kantavia teemoja Valkeakosken asuntomessuilla. Etenkin pientalorakentaminen on kattavasti esillä.

Passiivienergiatalot, maksuton pihaklinikka, tv-talo ja lasten taidepuisto – siinä vain muutamia otoksia tämän vuoden asuntomessuilta. Lähes neljäkymmentä kohdetta kertovat, miten nykyaikana voi asua tilavasti ja energiaa säästäen.

– Nähtävillä on runsaasti etenkin perheille sopivia, kohtuuhintaisia kohteita, tiedottaja Reetta Hynynen Valkeakosken kaupungista selventää.

Tilavia tontteja ja viihtyisää kyläidylliä

Tämänvuotinen asuntomessualue, Lintula, sijaitsee vain reilun kolmen kilometrin päässä Valkeakosken keskustasta. Messuilla yhdistyvätkin sujuvasti toisiinsa väljä asuminen lähellä luontoa sekä kodikas kyläyhteisö.

Kylämäisyys on toteutettu sijoittamalla kohteet ilmeeltään erilaisiin rakennusryhmiin sekä panostamalla viherrakentamiseen. Alueen kuriositeetteja ovat muun muassa viehättävä maisemakosteikko sekä monipuolinen toimintapuisto, jossa on leikkitelineitä lapsille ja kuntoiluvälineitä aikuisille.

Myös talojen tontit ovat tavallista suurempia, ja niiden keskipinta-ala on noin 1 300 neliömetriä.

– Tilavilla tonteilla on hyvät mahdollisuudet esimerkiksi lasten leikeille tai oman hyötypuutarhan rakentamiseen, Hynynen tarkentaa.

Ei lämpöä harakoille

Uudet energiatehokkuusvaatimukset tulevat voimaan jo ensi vuonna. Järkevä ja energiaa säästävä rakentaminen onkin yksi messujen pääteemoista. Esillä on talotehtaiden ja rakennustuotevalmistajien uutuuksia, kuten esimerkiksi energiatehokkaita ikkunoita ja ovia, aurinkopaneeleita ja varaavia takkoja.

Lämmityksen osuus on yli puolet kotitalouksien käyttämästä energiasta, minkä takia messukohteissa on esillä erilaisia vaihtoehtoja kodin lämmityksen toteuttamiseksi. Näyttelytaloissa on käytetty toisiaan tukevia energianlähteitä, hyödynnetty hyvää lämmöneristystä sekä tehostettu hukkalämmön talteenottoa.

Yli puolet messujen kohteista sijoittuu energialuokituksessa parhaaseen A-luokkaan, mikä tarkoittaa, että niiden energiankulutus on alle 150 kWh/ m2 vuodessa. Kolmetoista kohdetta lämpenee ympäristöystävällisesti maalämmöllä. Lisäksi monissa taloissa on käytetty täydentäviä energiaratkaisuja, kuten takkoja ja aurinkopaneeleita. Öljylämmitys ei ole käytössä yhdessäkään talossa.

Hyvä esimerkki eri energiamuotojen tehokkaasta yhdistämisestä on Joka Kodin Asuntomarkkinat -ohjelmasarjan TV-talo. Rakennuksessa on toteutettu ratkaisu, jossa tulisijan savukaasujen lämpö ohjataan talvisin hormia ympäröivään lämminvesivaraajaan. Kesäisin varaajaa puolestaan lämmitetään katolla olevien aurinkokeräimien talteenottamalla energialla.

Energisesti passiivienergiaa

Passiivienergiatalot ovat Suomessa vielä harvinaisia, mutta energiataloudellisesti ne ovat markkinoiden kehittyneimpiä vaihtoehtoja. Lintulassa passiivitaloja on kaksi, Wienerberger Oy:n TV-talo ja Paroc Oy:n Lupaus.

Passiivienergiatalot ovat erittäin hyvin eristettyjä, minkä lisäksi niissä käytetään hyödyksi ihmisten, valaistuksen ja kodinkoneiden tuottamaa hukkalämpöä. Ero tavanomaiseen rakennukseen on merkittävä, sillä passiivienergiatalossa lämmitykseen tarvitaan vain noin 25 prosenttia normitalon energiantarpeesta. Myös ilmanvaihdon poistoilman lämpö otetaan passiivitaloissa talteen.

Piristystä pihalle

Ihmisten kasvanut kiinnostus piharakentamiseen ja hyötypuutarhoihin on huomioitu myös Valkeakoskella. Uutuutena messuilla on erityinen pihakonsepti, joka on toteutettu yhdessä viherrakentamisen asiantuntijajärjestöjen kanssa. Konseptin toteuttamiseen ovat osallistuneet Viheraluerakentajat ry, Viherympäristöliitto ry ja Viheraluesuunnittelijat ry. Pihakonseptia on käytetty esimerkiksi kohteissa 1 (Kodikas), 10 (Valokaari) ja 25 (Mustarastas).

Asuntomessuilla viherpeukaloita palvelee myös maksuton pihaklinikka, jonka löytää Rakentajahallista. Kesäisestä ulko-olohuoneesta unelmoivien kannattaa myös varata aikaa terassien rakentamisnäytökseen, joita järjestetään keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Valkeakoskella on lisäksi käytetty taitavasti luonnonkiviä pihojen ja viheralueiden somistamisessa. Rinnetonteilla on jätetty tilaa luonnontilaiselle kalliolle, joka sopii erinomaisesti lasten leikkialueeksi tai muuhun perheen yhdessäoloon, esimerkiksi grillaamiseen.

Puutarhojen lajistossa on suosittu perinteisiä kotimaisia kasveja. Jos on jo pitemmän aikaa halunnut opastusta läpi kesän kukkivan perennapenkin rakentamiseen, kannattaa messukohteiden pihoilla tarkastella erityisesti komeita, luonnonkivillä somistettuja ryhmäistutuksia.

Puuhaa perheen pienimmille

Rakentamisen tiimellyksessä voi pistäytyä Taikatilukset-taidepuistossa, jossa on esillä Valkeakosken kuvataidekoulun oppilaiden tekemää ympäristötaidetta. Aihepiiri viihdyttää ainakin perheen pienimpiä, sillä puiston teemana on ollut satu ja fantasia. Puiston vihersuunnittelusta ovat vastanneet Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun opiskelijat.

Messutoimistoa vastapäätä löytyy Sääksmäen seurakunnan Kaksplus Muksula, jossa ammattitaitoiset lastenhoitajat leikittävät pienimpiä lapsia. Muksulassa 2–7-vuotiaiden aika kuluu rattoisasti askarrellessa ja leikkiessä samalla kun vanhemmat tutustuvat messukohteisiin. Lastenhoito maksaa viisi euroa jokaiselta alkavalta tunnilta.

Pikkutaitaja-talossa lapset pääsevät myös itse rakentamiseen makuun. Talossa voi kokeilla ihan oikeaa kaivinkonetta, muurata mosaiikkia ja maalata. Innokkaimmat kirvesmiehen alut voivat lisäksi harjoitella talon rakentamista messutalon pienoismallilla.

Messubussi palvelee

Valkeakoski sijaitsee 145 kilometrin päässä Helsingistä, ja Lintulan messualueelle on hyvät yhteydet pääteiltä. Tampereelta asuntomessuille on matkaa vain reilut 30 kilometriä. Navigaattorilla pysäköintialueelle löytää, kun syöttää osoitteeksi Teollisuustien ja Mahliakadun risteyksen.

Omalla autolla tulevia varten on Holmissa erityinen pääpysäköintialue, josta on maksuton non-stop -messubussikuljetus näyttelyalueelle. Messubussilla pääsee asuntomessuille myös Valkeakosken keskustasta.

Valkeakosken asuntomessut ovat avoinna klo 10–18 joka päivä 10.7.–9.8.2009 välisenä aikana. Kannattaa kuitenkin muistaa, että lipunmyynti suljetaan klo 17. Perhelippu maksaa messuportilla 36 euroa, suoraan netistä ostettaessa lipun hinta kuluineen on 31 euroa.

Jos lähitulevaisuuden suunnitelmissa siintelee energiatehokas koko perheen pientalo, jota ympäröi kaunis ja tilava piha, kannattaa Valkeakoskella viettää päivä jos toinenkin. Kuten kaikki tärkeät asiat, myös oman kodin hankkiminen alkaa hyvästä suunnittelusta.

Lisätietoa www.asuntomessut.fi

Liput asuntomessuille netistä www.kotilehdas.fi/liput

Teksti: Riina Mäentausta / Mediafocus

Kuvat: Antero Tenhunen / Suomen Asuntomessut

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.