Asuntokauppa käy vilkkaana

Kiinteistöalan keskusliitto KVKL:n mukaan asuntokauppa on vilkastunut viime vuodesta. Myös hintoihin povataan pienehköä laskua.

Kiinteistöalan keskusliitto KVKL:n teettämän tutkimuksen mukaan asuntokauppa on ollut tänä syksynä vilkasta. Tammi-elokuun aikana asuntoja välitettiin 43230 kappaletta eli lähes 650 enemmän kuin vuosi sitten.

Elokuu osoittautui hyväksi kauppakuukaudeksi, sillä edellisvuoden myyntimäärät ylitettiin 180 kappaleella. Tänä elokuussa välitettiin 5880 kerros-, rivi-, ja omakotitaloa. Luvut perustavat suomalaisten kiinteistövälittäjien tilastoihin toteutuneista kaupoista.

- Elokuu oli kaupallisesti yllättävänkin vahva kuukausi ja kauppaa on tehty välittäjien antamien palautteiden mukaan myös syyskuussa, KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila kertoo. Hän ei pidä mahdottomana, etteivätkö kauppaluvut voisi pysyä hyvinä myös vuoden loppuun saakka.

Hinnat lievässä laskussa

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen rivi-, ja kerrostaloasuntojen hinnat laskivat elokuussa 0,7 prosenttia edelliskuukauteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,4 prosenttia ja muualla maassa 0,8 prosenttia.

Erityisen vahvasti asuntokauppa sujuu maakunnissa. Varsinkin pienet ja keskikokoiset asunnot menevät kaupaksi. Epävarma taloustilanne heijastuu kuitenkin myös asuntokauppaan: Kuluttajat haluavat tehdä kauppoja entistä realistisemmin ja harkita tarkemmin. Tästä syystä myyntiajat ovat viime kuukausien aikana pidentyneet.

Suurin osa KVKL:n kyselyyn vastanneista kiinteistövälittäjistä arvioi markkinoiden kehittyvän tasaisesti loppuvuoden aikana. Hintojen laskukaan ei tutkimuksen valossa ole poissuljettua, sillä 32 prosenttia vastanneista ennusti kerrostaloasuntojen hintoihin lievää laskua loppuvuonna.

Teksti: Katja Nykänen
Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja