Mainos

Asumisen trendit 2010-luvulla: Ekoa ja aitoja luonnonmateriaaleja

2010-luvun kuluttaja etsii asumiseensa turvallisia, kestäviä, ekologisia mutta kuitenkin yksilöllisiä ratkaisuja. Muun muassa rakennusten perinteinen muotokieli yhdistetään nykyään uuteen energiatehokkaaseen talotekniikkaan.

Honkarakenteen mukaan lisääntynyt kotona oleskelu vaikuttaa samalla asuntojen tilaratkaisuihin. Riittävän kokoiset keittiö- ja ruokailutilat ovat useimpien uutta kotia rakentavien toivelistalla. Myös avaria oleskelutiloja arvostetaan. Vapaa-ajan asunnoilla vietetään aikaisempaa enemmän aikaa muulloinkin kun kesäisin. Tehokkaampi lämmitys ja mukavuudet kuuluvatkin nykyisin useimpien lomamökkien varustukseen.

Perinnön ja muistojen vaaliminen ilmenee arkkitehtuurin ohella sekä vakituisen kodin että loma-asunnon sisustusratkaisuissa. Menneet vuosikymmenet saavat näkyä vanhojen kalusteiden ja esineiden retrohenkisessä ilmeessä. Käsityöt, kierrättäminen ja vanhaa kunnioittava vintagetyyli ovat yhä suositumpia.

Viime vuosien sisustusbuumi on lisännyt kiinnostusta myös lomakotien sisustamiseen. Persoonallisia ja omaperäisiä ratkaisuja haetaan esimerkiksi yhdistämällä perinteistä ja modernia tyyliä sulavasti yhteen. Käsistään taitavat nikkaroivat vanhasta uutta myös itse.

Luonnonmateriaaleja kodin sisustukseen

Aidot luonnonmateriaalit tekevät vapaa-ajan asunnosta tunnelmallisen ja kodikkaan. Honkarakenteen sisustussuunnittelija Tupu Vainikainen-Länsisalmi kertoo, että eri puulajien ohella muun muassa kivi, sisal-kuitu ja nahka ovat nyt suosittuja.

- Luonnon elementit ja värit halutaan tuoda sisälle koriste-esineiden ja materiaalien muodossa, hän sanoo.

Kodeissa arvostetaan yksinkertaisuutta ja mukavuutta, mutta ekologisuus vaikuttaa valintoihin tässäkin. Takat ovat tärkeitä paitsi sisustuksen myös lämmön kannalta, sillä tulevaisuudessa energia kallistuu.

Honka arvio myös terveystrendin näkyvän asumisessa: ihmisten kerrotaan haluavan taloiltaan terveytensä kannalta turvallisia ja luonnollisia rakennusmateriaaleja.

Myös asumisen ekologisuus sekä pitkäikäisyys muun muassa siinä, että suunnitellaan jo talon rakennusvaiheessa sen mahdollisia tulevia laajennuksia ja elämänvaiheita, on nouseva trendi.

Löydä oma unelmakotisiJokakoti.fi-asuntopalvelusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.