Mainos

Asuksen uutuustablet MTV3:n syynissä - tämä on syytä tietää Windows RT:stä

Tämänkertaisessa laitetestissämme on Windows RT -käyttöjärjestelmällä toimiva Asus VivoTab RT -tabletti. Metallirunkoisessa tabletissa on 10,1 -tuumainen kosketusnäyttö (1366x768), neliydinprosessori ja 8 megapikselin takakamera.

VivoTabin erikoisuutena on lisävarusteena saatava näppäimistötelakka, jonka avulla laite muuntautuu pienikokoiseksi kannettavaksi tietokoneeksi.

Näppäimistötelakka - ehdottoman kätevä lisävaruste

Ilman näppäimistötelakkaa VivoTab RT on malliltaan ja olemukseltaan samanlainen kuin useat muut nykytabletit: 8,3 millimetriä ohut laite painaa 525 grammaa ja näyttöä kiertää mustat kehykset.

Vivo Tab RT

Näyttö on erittäin hyvälaatuinen. Kuva on terävä, ja värit toistuvat kirkkaina. Myös katselukulma on hyvin laaja. Kosketustoiminnot toimivat täsmällisesti.

VivoTab RT Mobile Dock -näppäimistötelakka muuntaa VivoTabista erittäin monikäyttöisen laitteen: Tabletti napsahtaa kiinni näppäimistötelakassa olevaan saranaan. Ja saman tien käytössä onkin perinteisen mallinen kannettava, jossa näyttö taipuu siististi näppäimistön päälle kuljetusta varten.

Telakan saranointi on mukavan jäykkä, ja sen avulla näyttönä toimivan tabletin saa käännettyä optimaaliseen katseluasentoon.

Näppäimistötelakan päällinen on laadukkaan tuntuista metallia, tosin telakan pohja on muovinen. Näppäimistötuntuma on yllättävän hyvä, vaikka näppäimistö onkin kohtalaisen pienikokoinen. Näppäimet kohoavat alustastaan juuri sopivasti, ja painallustuntuma on napakan pehmeä.

Lisäksi näppäimistön edessä on kosketushiirialusta painikkeineen. Kosketusalusta tukee myös monikosketusta, mutta esimerkiksi nettisivujen zoomaaminen sormia loitontamalla ja lähentämällä tuntui toimivan melko tökkivästi.

Mobile Dock -näppäimistökokoonpanolla varustettua laitetta pystyy siis ohjaamaan erittäin monipuolisesti halutessaan joko suoraan kosketusnäytön kautta tai perinteisesti näppäimistön ja hiirialustan avulla.

VivoTab RT:n mukana kannattaa ehdottomasti hankkia näppäimistötelakka, sillä näppäimistön antamien etujen lisäksi telakka sisältää myös lisäakun, jolla laitteen käyttöaikaa saadaan pidennettyä usealla tunnilla: Siinä, missä pelkän tabletin akun ilmoitettu kesto 720p-videon katselussa on 9 tuntia, niin telakan kanssa katseluaika yltää lähes 16 tuntiin.

Tätä ei Microsoft painota: Windows RT eroaa selvästi Windows 8:sta sovelluskäytön osalta

VivoTab RT:n käyttöjärjestelmänä on Windows RT -versio, joka on suunniteltu tabletkoneita silmälläpitäen.

Windows 8:n ja Windows RT:n väliset erot saattavat helposti hämmentää uutta laitetta hankkivaa käyttäjää eikä ihmekään, sillä Microsoft on lähinnä painottanut eri versioiden samankaltaisuutta ja yhteensopivuutta.

Tosiasia kuitenkin on, että eri järjestelmäversioissa on merkittävä ero: Windows 8 on täysipainoinen tietokonekäyttöjärjestelmä, joka sisältää aiemmista versioista tutut työpöytäominaisuudet. Windows RT on puolestaan sovellusten osalta Windows Store -sovelluskaupasta riippuvainen mobiilikäyttöjärjestelmä.

Windows RT kyllä muistuttaa ulkoisesti Windows 8 -järjestelmää tapahtumaruuduista koostuvine starttivalikkoineen. Samoin RT:stä löytyy myös perinteinen desktop-työpöytänäkymä.

Oleellinen ero on kuitenkin siitä, että Windows RT -versioon ei voi hankkia netistä kolmansien osapuolten sovelluksia samaan tapaan kuin olet aiemmin tottunut tietokoneellesi lataamaan. Eli vaikka RT:sta löytyy myös perinteinen työpöytänäkymä, niin sinne ei voi vapaasti ladata netistä tuttuja työpöytäsovelluksia.

Windows RT:hen voi hankkia lisäsovelluksia ainoastaan Windows Store -sovelluskaupasta, jossa ei vielä tällä hetkellä ole kovin kattavaa tarjontaa. Haluatko ladata netistä vaikkapa Firefox- tai Chrome -nettiselaimen tai jonkin muun sovelluksen? Windows 8:lla tämä kyllä onnistuu entiseen malliin, mutta ei RT-versiolla.

Tässä mielessä Windows RT muistuttaa siis enemmänkin muita tabletkäyttöjärjestelmiä rajattuine sovelluskauppoineen eikä se täten välttämättä sovellu kokonaisvaltaiseen yrityskäyttöön. Tämä on hyvä tiedostaa uutta käyttöjärjestelmää valitessa.

Muuten Windows RT:stä voidaan todeta, että se on tabletkäytössä erittäin nopea, sulava ja virtaviivainen käyttöliittymä. Samankaltaisuus Windows 8:n ominaisuuksien kanssa tekee käytöstä jouheaa.

Uudenlaisen aloitusvalikon ja tapahtumaruutujen omaksuminen vaativat alkuun hieman totuttelua, mutta käytön myötä erityisesti kosketuskäyttö alkaa tuntua mukavalta.

Käytännöllinen paketti

Asus VivoTab RT -tabletti Mobile Dock -näppäimistötelakalla varustettuna on erittäin pätevä kokonaisuus. Se osaa hyödyntää Windows RT:n ominaisuudet monipuolisesti, ja käyttö on joka tilanteessa rivakkaa.

Laitteessa on myös hyvä akun kesto. Lisäksi laitteesta löytyy GPS- ja NFC-ominaisuudet.

Näppäimistötelakan kanssa painoa laitteella on 1063 grammaa.

Mukana toimitettavan USB-adapterin ansiosta tablettiin voi liittää vaikkapa muistitikun tai ulkoisen kiintolevyn. Lisäksi Mobile Dock -telakasta löytyy USB 2.0 -portti.

Ilman 3G-ominaisuutta varustettu VivoTab RT maksaa 699 euroa. 3G-ominaisuudella varustettu malli on sata euroa kalliimpi. Lisävarusteena saatava VivoTab RT Mobile Dock maksaa 169 euroa. Kyseessä on hankinnan arvoinen lisälaite, sillä se muuntaa tabletista erittäin käyttökelpoisen kannettavan pikkutietokoneen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.