Asuintoveri alisti ja pahoinpiteli törkeästi kehityshäiriöistä miestä – 8 kuukautta jatkunut henkinen ja fyysinen kidutus jätti uhrille pysyvät vammat

Asikkalalainen mies on tuomittu pitkään vankeuteen tämän alistettua ja pahoinpideltyä törkeästi samassa asunnossa elänyttä miestä kahdeksan kuukauden ajan.

Rikokset tapahtuivat Asikkalassa vuoden 2018 aikana. Uhria oli lyöty nyrkein, potkittu, lyöty astaloin, ammuttu ilmakiväärillä, suihkutettu silmiin puhdistusaineella, valvotettu ja pidetty aliravittuna.

Uhrille seurasi tästä erittäin vakavat vammat, kuten murtumia, ilmarinta, märkäpaiseita, haavoja ja kuihtuminen aliravitsemuksen vuoksi. Uhri tarvitsi lopulta tehohoitoa.

Tekijä sai uhrin hankkimaan rahaa ja luovuttamaan ne itselleen. Väkivallan lisäksi uhria uhkailtiin muun muassa moottoripyöräjengiläisillä ja hänen perheensä tappamisella.

Oikeus: Ruumiillista ja henkilökohtaista koskemattomuutta loukattu

Tuomion antanut Päijät-Hämeen käräjäoikeus luonnehtii, että teossa loukattiin uhrin ruumiillista ja henkilökohtaista koskemattomuutta erittäin vakavasti, pitkän ajan ja ihmisarvoa loukkaavalla tavalla.

– Tekoon on liittynyt nöyryyttäviä ja alistavia piirteitä ja väkivallan lisäksi asianomistajan pakottamista paitsi luovuttamaan rahavaransa, myös suorittamaan vastaajan määräämiä tehtäviä, kuten päivittäiset koiran ulkoiluttamiset ja muut velvollisuudet, joiden rikkomisesta asianomistajaa on ihmisarvoa loukkaavasti rangaistu joko väkivallalla tai kieltämättä syömästä tai nukkumasta.

– Loukkaukset ovat tapahtuneet asianomistajan kotona, joka tulisi olla ihmiselle kaikista turvallisin ja suojaisin paikka, tuomiossa jatketaan.

Käytti hyväkseen uhrin kehityshäiriötä

Uhri oli viivästynyt neurologiselta kehitykseltään, ja tätä tekijä käytti teossa hyväkseen.

Kehityshäiriö vähensi uhrin edellytyksiä hankkia apua ja arvioida hänelle esitettyjen uhkausten uskottavuutta. Pelkonsa vuoksi hän ei hankkinut apua, vaan valehteli terveyskeskuskäynneillä vammojensa syyt.

Tuomion mukaan uhriin kohdistuneet rikokset paljastuivat vasta hänen oltua muutamia päiviä sairaalassa vammojensa vuoksi, ja näin ollen myös poissa alistajansa vaikutuspiiristä.

Uhri sairaalassa 1,5 kuukautta

Uhri oli tekojen seurauksena hengenvaarallisessa tilassa ja joutui sairaalaan puoleksitoista kuukaudeksi. Hänellä oli muun muassa munuaisten ja maksan vajaatoiminta ja verenmyrkytys.

Uhri oli hengenvaarallisesti aliravittu ja rikoksista seurasi myös pysyviä vammoja, esimerkiksi sormien virheasento ja puhdistusaineella sumuttamisen aiheuttama pysyvä silmävamma, joka käytännössä sokeutti toisen silmän.

Tuomio 4 vuotta vankeutta

Vuonna 1995 syntynyt Toni Mikael Rantala tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ja pakottamisesta 4 vuoden vankeuteen.

Rantala määrättiin lisäksi korvaamaan uhrille kivusta, särystä, tilapäisestä haitasta, pysyvästä haitasta, kärsimysestä ja aiheutetusta taloudellisesta vanhingosta yhteensä yli 47 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat