Astuitko sinäkin tyypilliseen velka-ansaan? Talousasiantuntija paljastaa virheen, jonka moni suomalainen tekee kesällä: "Ensimmäinen palkka menee..."

Lomamatkoja ja huvipuistoreissuja – miten selvitä rahavaikeuksista? 7:14
Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kertoo, miten suomalaiset velkaantuvat kesällä.

Talous- ja velkaongelmien ratkaisuun keskittyneen Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar vieraili Huomenta Suomessa ja kertoi, miten suomalaiset velkaantuvat kesällä.

Vingutitko kesällä Visaa, tuhlasitko lomarahat tai otitko pikavippejä? Et ole ainoa. Huomenta Suomessa vierailleen Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzarin mukaan suomalaiset elävät kesäisin ahkerasti erilaisilla luotoilla. 

– Kesä on aika lailla huoletonta aikaa. Meillä on oikeastaan vuodessa kaksi isompaa piikkiä, ne ovat joulu ja kesä. Kesää on pitkään markkinoitu meille aikana investoida itseensä ja omaan jaksamiseen. Ajatellaan, että on oikeus kaikenlaisiin asioihin, jotka tekevät itselle hyvää, että jaksaa sitten taas töissä. Aika usein nämä asiat ovat maksullisia. Pelkkä lepääminen ei tahdo riittää, Pantzar kertoo.

"Ensimmäinen palkka menee vanhojen maksuun"

Talousasiantuntijan mukaan suomalaiset ottavat luottoa useimmiten esimerkiksi lomamatkaa varten. Ongelma ei kuitenkaan ole Pantzarin mukaan varsinainen luoton ottaminen, vaan se, mitä tapahtuu loman loppuessa. 

– Kysymys on siitä, että kuinka pärjätään kun palataan töihin. Loman aikana on saatettu käyttää kaikki rahat, ja lomarahat aika tyystin Jopa luottokorttia jouduttu käyttämään, jolloin sieltäkin on maksuja tulossa. Ensimmäinen palkka menee vanhojen maksuun, Pantzar kuvailee tyypillistä tilannetta.

Suomalaisten olisikin syytä muistaa, että talouden saaminen takaisin tasapainoon luottojen jäljiltä vie aikaa. Pahimmillaan kesän törsäilyt kostautuvat myöhemmin maksuhäiriömerkintöinä. 

– Jos yhden maksuhäiriömerkinnän saa, niitä tulee yleensä useampia. Keskimäärin toistakymmentä, Pantzar muistuttaa.

Syyskuun alussa astuu voimaan uusi pikavippejä koskeva lainsäädäntö. Miten pikavippien ottaminen, saaminen ja maksaminen muuttuu? Katso videolta Juha Pantzarin haastattelu. 


Lue myös:

    Uusimmat