Mainos

Astrid Lindgren kuollut

Kirjailija Astrid Lindgren on kuollut. Lindgren kirjoitti lukuisia lastenkirjoja, joista tunnetuimpia ovat Peppi Pitkätossun seikkailut ja Vaahteramäen Eemeli. Lindgren oli kuollessaan 94-vuotias.

Astrid Lindgren on kuollut.

Kirjailija Astrid Lindgren kuoli aamulla kotonaan Tukholmassa 94-vuotiaana. Hän oli kotimaansa Ruotsin kuuluisimpia ja luetuimpia kirjailijoita. Hän tuli tunnetuksi erityisesti rakastetuista lasten- ja nuortenkirjoistaan, joissa esiintyivät mm. Peppi Pitkätossu, Vaahteramäen Eemeli, Ronja Ryövärintytär ja Katto Kassinen.

Astrid Lingren syntyi vuonna 1907 Smoolannissa Vimmerbyn kaupungin lähellä Näsin tilalla Samuel August ja Hanna Ericssonin perheeseen. Hänen lapsuutensa oli harvinaisen onnellinen, turvallinen ja tasapainoinen. Kotiseutu, sen ihmiset ja tarinat sekä omat lapsuuden kokemukset elävät hänen tuotannossaan kuten Melukylän lapsissa.

Astrid ja Sture Lindgrenin Karin -tytär keksi Peppi Pitkätossun. Sairaana ollut tytär pyysi eräänä päivänä talvella 1941 äitiään kertomaan Peppi Pitkätossusta. Ja äiti kertoi. Tytärtä ja tämän ystäviä riemastuttaneet Peppi-tarinat eivät kuitenkaan sytyttäneet Bonniersin suurta kustantamoa, joka piti Peppiä liian omituisena. Bonniersin hylkäävä päätös ei masentanut Lindgreniä, vaan hän jatkoi kirjoittamista.

Vuonna 1944 Astrid Lindgren voitti romaanillaan Riitta-Maija keventää sydäntään toisen palkinnon nuortenkirjakilpailussa. Seuraavana vuonna hän voitti lastenkirjakilpailun Peppi Pitkätossulla, josta tuli suunnaton menestys. Peppi onkin käännetty yli seitsemällekymmenelle kielelle. Peppiä seuranneet teokset, jotka kertovat Kalle Blomqvistista, Melukylästä, Marikista, Eemelistä, Miosta, Leijonamielen veljeksistä, Katto Kassisesta sekä Ronjasta, ovat olleet yhtä menestyksekkäitä ja rakastettuja.

Astrid Lindgrenin noin kahdeksallekymmenelle kielelle käännetyt teokset ovat jo vuosikymmeniä olleet Ruotsin parhaita vientituotteita. Kirjailija lumosi lukijansa hauskoilla, ja samalla viisailla teksteillä, joissa hän ei milloinkaan tuputtanut lukijoilleen valmiiksi pureskeltuja ratkaisumalleja. Lindgren kirjoitti välillä iloisen kodikkaita, toisinaan syvän tunteikkaita teoksia. Teoksia kertyi yli sata.

Rakastettua kirjailijaa on ylistetty Euroopan, jopa koko maailman, parhaaksi lastenkirjailijaksi. Moneen otteseen Astrid Lindgreniä ehdittiin myös toivoa Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Ruotsin superjulkkis ihmetteli usein aiheuttamaansa kohua. Itse hän luonnehti itseään puolisokeaksi ja täyshulluksi.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 28.01.2002)

Astrid Lindgrenillä oli valtava mielikuvitus, ja hän oli loistava kertoja. Hän ei aliarvioinut lukijoitaan, lapsia. Kiitos kaiken tämän, meillä Peppi ja Eemeli ja muut hahmot, jotka tulevat varmasti elämään kauan. Ja sanokoot mitä tahansa, niin kyllä ne päihittävät harrypotterit, sanoo Akateemisen kirjakaupan johtaja Stig-Björn Nyberg arvioidessaan Lindgrenin kirjallista perintöä.

Huomenta Suomessa (29.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.